Latem mogłabym się żywić tylko lodami. Jem je prawie codziennie, zarówno te własnego wyrobu jaki i kupne. W małych tradycyjnych lodziarniach i w modnych punktach z lodami rzemieślniczymi.
Kiedy robi się coś często, każdego dnia idzie nam coraz lepiej. Po kilku miesiącach diety lodowej poczułam się gotowa, żeby wziąć udział w obradach jury technicznego Gelato Festival w Warszawie. Mogłam spróbować i ocenić tak niecodzienne smaki jak lody z duriana czy 70% kakao.
Najlepsze lody tego lata jadłam jednak zupełnie gdzie indziej. Było to na warsztatach marki Tabasco w Cook Upie a zwycięski smak 2018 to dla mnie lody guacamole z awokado i tabasco. Są lekko pikantne, wyrafinowane i pełne dobroci awokado. Na pewno wasi goście jeszcze takich nie jedli i będą prosić o ten przepis.
Można je przyrządzić zarówno w pojedynczych foremkach do lodów np. na patyku jak i w większym opakowaniu, z którego będziemy je nakładać łyżką do lodów.
Jeśli lubicie niecodzienne smaki, to będzie smak waszych wakacji. Jeśli spodoba się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili iczy piernika z przyprawą ras el hanout.
Składniki na 6 porcji:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki zielonego tabasco
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
małe opakowanie śmietany kremówki (ok 200 g)
garść posiekanych pistacji do posypania
Przepis na lody guacamole z tabasco
Awokado obrać i wyjąć pestki. Zalać sokiem z limonki i tabasco. Zmiksować z mlekiem skondensowanym. W osobnej misce ubić śmietanę na sztywno i połączyć z masą z awokado. Przełożyć do foremek do lodów lub na blachę, na której będziemy zamrażać nasze lody. Posypać pistacjami i zostawić w zamrażalce na noc.