Jeśli należysz do osób, dla których śledź to najlepszy deser a tabbouleh to najlepsza sałątka- mam dla Ciebie sałatkę w rożkach od lodów. To taki zwykły-niezwykły tabuleh z kalafiora z mnóstwem zieleniny i warzyw. Pyszny zarówno jako bezglutenowa, nisko węglowodanowa sałatka podawana klasycznie w misce sałatkowej jak i jako finger food na imprezie. A to co zostanie można następnego dnia zabrać na obiad do pracy.
Składniki:
mały kalafior lub połówka dużego – umyty i starty na tarce
po pęczku natki, mięty i koperku – drobno posiekane
150 g posiekanych orzechów włoskich
2 pomidory – pokrojone na małe kawałki
ogórek – obrany i drobno pokrojony
czerwona cebula drobno posiekana
3 łyżki oliwy
starta skórka i sok z cytryny
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i słodkiej papryki
mały pojemniczek jogurtu greckiego (opcjonalnie)
wafelki do lodów do podania
Przepis na sałatkę z kalafiora w rożkach od lodów
Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie odsączyć nadmiar wody, którą puściły warzywa. Nakładać łyżką (kulkownicą) do lodów do wafelka. Sałatkę można też oczywiście zjeść normalnie z miseczki.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Sałatkę dotąd robiłam tylko z brokułów, z kalafiora jeszcze nie 🙂
Szybko się robi i jest pyszny. Spróbuj!