Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom.

Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony)
3/4 szklanki oleju
4 jajka
łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego

keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką

do dekoracji:
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek – umytych i osuszonych

 Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 45 minut (góra, dół).

 Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami
Przed samym podaniem posmarować wierzch mascarpone i udekorować wbitymi w polewę borówkami.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

O tym błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, […]

Bubble tea z borówkami

Bubble tea z borówkami

Jakiś czas temu modne były napoje tylko bubble tea z perełkami tapioki, kolorowymi kuleczkami i różnymi galaretkami, które wciągamy przez szeroką rurkę. Wersja kupna jest strasznie słodka i nie wiadomo czy zdrowa, więc najlepiej zrobić własną wersję z gotowanej tapioki i zamrożonych jagód lub małych borówek. Borówki muszą być oczywiście mniejsze niż średnica słomki, więc jeśli […]