Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom.
Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony)
3/4 szklanki oleju
4 jajka
łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego
keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką
do dekoracji:
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek – umytych i osuszonych
Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 45 minut (góra, dół).
Przed samym podaniem posmarować wierzch mascarpone i udekorować wbitymi w polewę borówkami.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza z ta dekoracją na wierzchu. Do tego prostota wykonania. Czego chcieć więcej? 😉
Kocham borówki! Musiałabym przepis zmienić pod siebie, ale z borówkami to warto 😉