Bardzo podobała mi się jej poprzednia książka – „My New Roots”. Nie mogłam więc sobie odmówić sięgnięcia po “Naturalnie i zdrowo”.
Jeśli nie znacie historii bloga My New Roots to obejrzyjcie koniecznie występ pani Britton na TEDx. Opowiada w nim jak osoba wychowana w typowej miejskiej rodzinie, gdzie wszyscy żywili się hot dogami i mlekiem (bynajmniej nie roślinnym) została guru zdrowego żywienia, dietetyczką, wegetarianką, która wierzy, że jedzenie nas leczy i sprawia, że jesteśmy tym, kim jesteśmy. W jaki sposób? Wystarczą drobne zmiany, ale wprowadzanie codziennie i uczenie się nowych rzeczy np. technik kulinarnych. Jeśli nauczymy się robić mleko roślinne nasze życie będzie lepsze!
Jak gotuje Sarah Britton?
Jeśli kojarzycie przepisy z jej bloga, to wiecie że przepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello.
Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”?
Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik np. karmelizowanie czy prażenie. Przecież orzechy mogą wzbogacić i pomóc wykończyć każde danie. Będą jeszcze lepszą posypką, jeśli je podprażymy na patelni. A jeśli zamiast patelni użyjemy piekarnika, to będzie to już totalny wypas, bo cała powierzchnia orzecha będzie chrupka a nie tylko ta krawędź, która stykała się z patelnią.
W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta.
Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników, żeby starczyły nam na kolejne dni i następne posiłki. Jej kuchnia jest modułowa, więc łatwo jest wymieniać poszczególne elementy układanki i modyfikować dania w zależności od tego, co mamy w lodówce.
Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa.
“Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki.
Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”?
Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe!
Naturalnie i zdrowo
Autorka: Sarah Britton
Wydawnictwo Marginesy
Data premiery: 2018
Liczba stron: 240
Okładka: twarda