Jeśli dodasz masło do dowolnej potrawy, sukces gwarantowany. Wiedziałam to już wcześniej i dodawałam masło do czereśni. Były pyszne, ale kiedy przeczytałam książkę Susan Herrmann Loomis “W mojej francuskiej kuchni.” otworzyły mi się oczy. Klasyczny francuski przepis autorki zakłada dodanie do czereśni smażonych z masłem jeszcze odrobiny pieprzu!
Poniżej trochę łatwiejsza wersja niż ta z książki, ale obie są wyborne!
Składniki:
pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
łyżka masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przepis na czereśnie z masłem
Na roztopione masło wrzucamy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe.
No to przepadłam, robię i zajadam 🙂
O mamusiu! Dlaczego ja nigdy na to nie wpadam? Genialny pomysł <3
Pozdrawiam ciepło
Karolina z Zielona Karuzela
PYCHOTA! Czy ten sposób przyrządzania wybija wszystkie robale? 😀 bo kocham czereśnie, ale jak pomyślę o tych robakach w środku, to zazwyczaj odechciewa mi się jeść 😛