Czereśnie z masłem

Czereśnie z masłem

Jeśli dodasz masło do dowolnej potrawy, sukces gwarantowany. Wiedziałam to już wcześniej i dodawałam masło do czereśni. Były pyszne, ale kiedy przeczytałam książkę Susan Herrmann Loomis “W mojej francuskiej kuchni.” otworzyły mi się oczy. Klasyczny francuski przepis autorki zakłada dodanie do czereśni smażonych z masłem jeszcze odrobiny pieprzu!
Poniżej trochę łatwiejsza wersja niż ta z książki, ale obie są wyborne!

Składniki:

pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
łyżka masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przepis na czereśnie z masłem

Na roztopione masło wrzucamy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe.
czereśnie z masłem



3 thoughts on “Czereśnie z masłem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *