Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre jest ciasto kukurydziane. Dobrze pasuje do chrupiących migdałów czy sezonowych owoców i ma ciekawy posmak. Goście na pewno będą pytać co jest w środku! Ponieważ uwielbiam wiśnie i jest na nie sezon, to dziś będzie ciasto z wiśniami!
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
ćwierć łyżeczki soli
szklanka wiśni z wyjętymi pestkami – mogą być mrożone
garść płatków migdałów
keksówka posmarowana olejem
kilka listków mięty do dekoracji po ostudzeniu ciasta
Przepis na ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami
Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej wanilię i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wymieszać mąki z sodą oraz z solą i dodać do płynnych składników. Dokładnie wymieszać.
Keksówkę wysypać płatkami migdałów. Przelać do niej ciasto i na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).
Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Ale mi teraz smaka narobiłaś! Uwielbiam wisienki z migdałami 😉
Ja też! To moje ulubione połączenie
Bardzo fajnie się prezentuje. Mogę się domyślić, że smakuje bosko 🙂 Napiłabym się kawki jutro z takim ciachem na talerzyku 🙂
Polecam, koniecznie spróbuj