Tarta to najprostsze ciasto jeśli przygotujesz spory zapas kruchego ciasta i masz je zawsze pod ręką w lodówce. Wtedy wystarczy zetrzeć na tarce taka ilość wiórków ciasta, żeby przykryły dno foremki do tarty, zapiec i podawać z ulubionym kremem i owocami.
Składniki:
Owoce:
- truskawki (pół kilo) pokrojone w drobną kostkę
- gruszka pokrojona w kostkę z podsmażona z łyżką cukru pudru
Kruche ciasto:
300 g miękkiego masła
400 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
pół łyżeczki wanilii (lub ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)
Przepis na tartę truskawkowo-gruszkowo-limonkową
Zaczynamy od przygotowania ciasta, jeśli nie mamy gotowego w zamrażalce. Jeśli mamy przygotowane wcześniej i zamrożone ciasto, to ścieramy je na tarce o grubych oczkach aż przykryje foremkę. W obu wariantach pieczemy w 170° przez około 15 minut.
Do miski wkładamy masło, cukier, skórkę z cytryny i wanilię.
Mieszamy. Dodajemy jajka i sól.
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę.Wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.
Minimalny czas “leżakowania” to 30 minut, ale najlepiej zrobić je poprzedniego wieczoru i zostawić na 10-12 godzin.
Kiedy spód się piecze przygotowujemy krem z:
250 gr serka mascarpone
otarta skórka z limonki (pół łyżeczki)
biała czekolada połamana na kawałki
kieliszek likieru adwokat
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem, skórką limonki i adwokatem na jednolitą masę.
Następnie przygotowujemy dowolne owoce do ułożenia na kremie. Ja użyłam truskawek i karmelizowanych gruszek.
Kiedy spód tarty się upiecze i schłodzi, smarujemy go kremem i układamy na wierzchu owoce.