Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej

Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej

Jesień to czas, kiedy rządzi dynia. Czas kiedy zupa dyniowa musi być. Albo lody waniliowe z olejem z pestek dyni. Podobnie jak halloweenowa latarenka z dyni, amerykańskie ciasto dyniowe, gnocchi z dyni, sałatki, desery i oczywiście klasyki typu kawa pumpkin spice, której szybko będziemy mieć dosyć.
Każda szanująca się blogerka i każda para zakochanych jedzie wtedy na dyniową farmę, żeby zrobić sobie zdjęcie z wielkimi dyniami. Na szczęście możemy sobie zrobić dynię w occie i zamrozić trochę puree, żeby ta chwila trwała jeszcze dłużej. Drugi taki moment się jednak nie powtórzy aż do przyszłego roku.
Pestki z dyni też są dostępne przez cały rok, ale to nie to samo. Niech zacznie się dyniowe szaleństwo, bo przecież dynie jemy głównie jesienią
Najbardziej lubię Hokkaido i piżmową, ale jest tyle odmian dyni i każda z nich dobrze się sprawdzi w innym daniu.

Większość przepisów wykorzystuje purée z dyni, wiec można je przygotować hurtem i mieć do wielu dań. Wystarczy upiec w piekarniku do miękkości dynię, zmiksować, a nadmiar zamrozić na później.

Jakie są moje ulubione dyniowe smaki? Purée, dynia pieczona, curry, sałatka i sernik z dynią.

1. Sernik na zimno z dynią

Jakie są smaki jesieni? Orzechy, dynia, pestki dyni i syrop klonowy. Najlepszy jest taki kanadyjski, który można kupić w Kuchniach Świata.

kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
szklanka puree z dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej)
3 łyżki miodu syropu klonowego
łyżki ekstraktu waniliowego
garść posiekanych orzechów włoskich
garść wyłuskanych pestek dyni
⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej
duża szczypta cynamonu

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku
pestki dyni, połówki orzechów i czekoladki do dekoracji
syrop klonowy do polania

Przepis na sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią
Wszystkie składniki wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przelać na nie masę. Zostawić na noc do odsączenia w lodówce. Rano przełożyć na talerz a gaze wyrzucić. Udekorować połówkami orzechów, czekoladkami lub posiekaną czekoladą i pestkami z dyni. Polać 3 łyżkami syropu klonowego.

Sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią

2. Sernik dyniowo – migdałowy

Jesienią jest zimno, więc może jednak sernik na ciepło – pieczony. Dynia nie wpływa na jego smak sernika, ale nadaje piękny pomarańczowy kolor.

Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm:
120 g masła + trochę do posmarowania formy
250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy,
po łyżeczce kardamonu i cynamonu
szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być też puree)
4 jajka – osobno żółtka i białka
250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia)
500 g twarogu na sernik (zmielonego) lub pół wiaderka serka na sernik
płatki migdałów do dekoracji

Zobacz pełny przepis tutaj.

Sernik dyniowo – migdałowy

zupa z dyni

3. Zupa z dyni i ananasa

Przepis jest z warsztatów Agaty Wojdy. warsztaty były o winach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie!

Składniki na zupę z dyni i ananasa:
kilo dyni pokrojonej w kostkę
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego

otarta skórka i sok z limonki

sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach

pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania

Zobacz pełny przepis tutaj.
Grzane piwo dyniowe

4. Grzane piwo dyniowe

Lubicie grzane piwo i pumpkin spice latte? Jesienią nasza kuchnia pachnie dynią i piernikiem, więc można połączyć te 2 przysmaki w grzane piwo dyniowe.

Składniki na piwo dyniowe:
500 ml jasnego piwa
2 łyżki miodu
po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru (lub ¾ łyżeczki przyprawy do piernika)
pół łyżeczki kurkumy
2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido)

Zobacz pełny przepis tutaj.
Sałatka z dynią na ciepło

5. Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas na rozgrzewające dania, więc nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę.

Składniki na sałatkę z dynią:
garść roszponki lub miksu sałat
jabłko
sok z całej cytryny
pół małej dyni ze skórką (hokkaido)
duża łyżka sezamowej tahini
3 orzechy włoskie do dekoracji
pieprz

Zobacz pełny przepis tutaj.

grzanki z dyni

 

6. Grzanki z dyni i żółtego sera

Dynia piżmowa świetnie się nadaje na grzanki, bo nasiona są tylko w gruszkowatej większej części, a całą górę można pokroić na okrągłe plasterki. Jeśli za oknem jest zimno i nie chce nam się iść do sklepu po bułki, to możemy zrobić je z dyni.

Składniki na grzanki z dyni:
dynia piżmowa pokrojona na plasterki ok. 1 centymetra
100 g tartego żółtego sera
kupny sos pesto
listki bazylii do dekoracji
pieprz

Zobacz pełny przepis tutaj.

kurczaka w kminie rzymskiem i w kolendrze z puree z dyni

7. Kurczak na purée z dyni Macieja Nowickiego

Warsztaty kulinarne to nie tylko zupełnie nowe niezwykłe dania, ale też klasyka wywodząca się z kuchni polskiej i staropolskiej. Np. taki stary-nowy przepis na pierś z kurczaka.

 

Składniki:

2 piersi kurczaka

dynia piżmowa

mała butelka cydru jabłkowego (0,4 litra)

10 dag masła

10 ml śmietany 36%

30 ml octu jabłkowego

po ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry

smalec gęsi do smażenia

kiszone warzywa do dekoracji pokrojone na plasterki (np. rzodkiewki)

Przepis na kurczaka na purée z dyni

curry z dynią

8. Curry z dynią i ananasem

Składniki:

2 duże cebule pokrojone w piórka
średnia dynia hokkaido – pokrojona na kawałki
papryka czerwona pokrojona na kawałki
2 cm korzenia imbiru startego na tarce
2 ząbki czosnku przetarte przez praskępo 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki
opakowanie 50 g czerwonej pasty curry
pół litra wody lub bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki
sok i skórka otarta z limonki
łyżka masła orzechowego
opakowanie młodego szpinaku ok 100 g – umytego i osuszonego
100 g nerkowców do dekoracji

Pełny przepis na curry z dynią
Dynia pieczona z anchois

9. Dynia pieczona z anchois

Składniki:

dynia piżmowa
słoiczek anchois w oliwie
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Jak przygotować dynię pieczoną z anchois?

Gulasz z dyni, batatów i orzeszków z soczewicą - domoda

10. Gulasz z dyni, batatów i orzeszków

Składniki

cebula – obrana i drobno pokrojona
łyżka masła klarowanego do podsmażenia cebuli
2 szklanki wody
ok 350 g masła orzechowego (niesłodzonego) – mały słoik
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
2 łyżeczki kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
czubata łyżka pasty z papryczek chilli np harissy lub 2 łyżki tabasco
szklanka czerwonej soczewicy – wypłukanej pod kranem
mała dynia hokkaido – wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki
2 bataty – obrane i pokrojone na pół plasterki
2 marchewki – obrane i pokrojone na pół plasterki

ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
opakowanie szpinaku baby (ok 150 g) – umytego i odsączonego
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
Przepis na gulasz z dyni, batatów i orzeszków

5 najlepszych przepisów na comfort food na jesień


Related Posts

Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jakie są typowe sezonowe warzywa i owoce w czasie jesieni? Jesień to chyba najłatwiejsza pora roku dla osób, które starają się jeść głównie sezonowe warzywa i owoce. Kiedy już zmokniemy, zmarzniemy i zdziwimy się, że tak szybko zrobiło się ciemno, wystarczy wejść do dowolnego sklepu spożywczego, żeby poprawić sobie humor. Uwielbiam cieszyć się widokiem dojrzałej […]

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

To ciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek. Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych gruszek jest niespodzianka: konfitura […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *