Jesień to czas, kiedy rządzi dynia. Czas kiedy zupa dyniowa musi być. Albo lody waniliowe z olejem z pestek dyni. Podobnie jak halloweenowa latarenka z dyni, amerykańskie ciasto dyniowe, gnocchi z dyni, sałatki, desery i oczywiście klasyki typu kawa pumpkin spice, której szybko będziemy mieć dosyć.
Każda szanująca się blogerka i każda para zakochanych jedzie wtedy na dyniową farmę, żeby zrobić sobie zdjęcie z wielkimi dyniami. Na szczęście możemy sobie zrobić dynię w occie i zamrozić trochę puree, żeby ta chwila trwała jeszcze dłużej. Drugi taki moment się jednak nie powtórzy aż do przyszłego roku.
Pestki z dyni też są dostępne przez cały rok, ale to nie to samo. Niech zacznie się dyniowe szaleństwo, bo przecież dynie jemy głównie jesienią
Najbardziej lubię Hokkaido i piżmową, ale jest tyle odmian dyni i każda z nich dobrze się sprawdzi w innym daniu.
Większość przepisów wykorzystuje purée z dyni, wiec można je przygotować hurtem i mieć do wielu dań. Wystarczy upiec w piekarniku do miękkości dynię, zmiksować, a nadmiar zamrozić na później.
Jakie są moje ulubione dyniowe smaki? Purée, dynia pieczona, curry, sałatka i sernik z dynią.
1. Sernik na zimno z dynią
Jakie są smaki jesieni? Orzechy, dynia, pestki dyni i syrop klonowy. Najlepszy jest taki kanadyjski, który można kupić w Kuchniach Świata.
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
szklanka puree z dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej)
3 łyżki miodu syropu klonowego
łyżki ekstraktu waniliowego
garść posiekanych orzechów włoskich
garść wyłuskanych pestek dyni
⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej
duża szczypta cynamonu
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku
pestki dyni, połówki orzechów i czekoladki do dekoracji
syrop klonowy do polania
Przepis na sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią
Wszystkie składniki wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przelać na nie masę. Zostawić na noc do odsączenia w lodówce. Rano przełożyć na talerz a gaze wyrzucić. Udekorować połówkami orzechów, czekoladkami lub posiekaną czekoladą i pestkami z dyni. Polać 3 łyżkami syropu klonowego.
2. Sernik dyniowo – migdałowy
Jesienią jest zimno, więc może jednak sernik na ciepło – pieczony. Dynia nie wpływa na jego smak sernika, ale nadaje piękny pomarańczowy kolor.
Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm:
120 g masła + trochę do posmarowania formy
250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy,
po łyżeczce kardamonu i cynamonu
szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być też puree)
4 jajka – osobno żółtka i białka
250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia)
500 g twarogu na sernik (zmielonego) lub pół wiaderka serka na sernik
płatki migdałów do dekoracji
Zobacz pełny przepis tutaj.
Sernik dyniowo – migdałowy
3. Zupa z dyni i ananasa
Przepis jest z warsztatów Agaty Wojdy. warsztaty były o winach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie!
Składniki na zupę z dyni i ananasa:
kilo dyni pokrojonej w kostkę
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
otarta skórka i sok z limonki
sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach
pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania
4. Grzane piwo dyniowe
Lubicie grzane piwo i pumpkin spice latte? Jesienią nasza kuchnia pachnie dynią i piernikiem, więc można połączyć te 2 przysmaki w grzane piwo dyniowe.
Składniki na piwo dyniowe:
500 ml jasnego piwa
2 łyżki miodu
po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru (lub ¾ łyżeczki przyprawy do piernika)
pół łyżeczki kurkumy
2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido)
5. Sałatka z dynią na ciepło
Jesień to czas na rozgrzewające dania, więc nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę.
Składniki na sałatkę z dynią:
garść roszponki lub miksu sałat
jabłko
sok z całej cytryny
pół małej dyni ze skórką (hokkaido)
duża łyżka sezamowej tahini
3 orzechy włoskie do dekoracji
pieprz
6. Grzanki z dyni i żółtego sera
Dynia piżmowa świetnie się nadaje na grzanki, bo nasiona są tylko w gruszkowatej większej części, a całą górę można pokroić na okrągłe plasterki. Jeśli za oknem jest zimno i nie chce nam się iść do sklepu po bułki, to możemy zrobić je z dyni.
Składniki na grzanki z dyni:
dynia piżmowa pokrojona na plasterki ok. 1 centymetra
100 g tartego żółtego sera
kupny sos pesto
listki bazylii do dekoracji
pieprz
7. Kurczak na purée z dyni Macieja Nowickiego
Warsztaty kulinarne to nie tylko zupełnie nowe niezwykłe dania, ale też klasyka wywodząca się z kuchni polskiej i staropolskiej. Np. taki stary-nowy przepis na pierś z kurczaka.
Składniki:
2 piersi kurczaka
dynia piżmowa
mała butelka cydru jabłkowego (0,4 litra)
10 dag masła
10 ml śmietany 36%
30 ml octu jabłkowego
po ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry
smalec gęsi do smażenia
kiszone warzywa do dekoracji pokrojone na plasterki (np. rzodkiewki)
Przepis na kurczaka na purée z dyni
8. Curry z dynią i ananasem
Składniki:
2 duże cebule pokrojone w piórka
średnia dynia hokkaido – pokrojona na kawałki
papryka czerwona pokrojona na kawałki
2 cm korzenia imbiru startego na tarce
2 ząbki czosnku przetarte przez praskępo 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki
opakowanie 50 g czerwonej pasty curry
pół litra wody lub bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki
sok i skórka otarta z limonki
łyżka masła orzechowego
opakowanie młodego szpinaku ok 100 g – umytego i osuszonego
100 g nerkowców do dekoracji
Pełny przepis na curry z dynią
9. Dynia pieczona z anchois
Składniki:
dynia piżmowa
słoiczek anchois w oliwie
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Jak przygotować dynię pieczoną z anchois?
10. Gulasz z dyni, batatów i orzeszków
Składniki
cebula – obrana i drobno pokrojona
łyżka masła klarowanego do podsmażenia cebuli
2 szklanki wody
ok 350 g masła orzechowego (niesłodzonego) – mały słoik
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
2 łyżeczki kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
czubata łyżka pasty z papryczek chilli np harissy lub 2 łyżki tabasco
szklanka czerwonej soczewicy – wypłukanej pod kranem
mała dynia hokkaido – wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki
2 bataty – obrane i pokrojone na pół plasterki
2 marchewki – obrane i pokrojone na pół plasterki
ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
opakowanie szpinaku baby (ok 150 g) – umytego i odsączonego
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
Przepis na gulasz z dyni, batatów i orzeszków
5 najlepszych przepisów na comfort food na jesień