Czasami mamy ochotę zjeść coś jak w najlepszej restauracji. Co zrobić, żeby było to zdrowe, tanie i proste w przygotowaniu w domu?
Dania restauracyjne nie wymagają nie wiadomo jakich umiejętności. Często wystarczy tylko dodać trochę więcej elementów dania i pięknie je udekorować, żeby mieć taki sam efekt jak na drogiej kolacji na mieście i pyszny niedzielny obiad. Szefowie kuchni wykorzystują też często rzadkie składniki, które można wymienić na łatwo dostępne odpowiedniki. Np. zamiast pieprzu sancho możemy mieć zwykły pieprz bez straty dla smaku dania. Wykorzystuje się też lepsze jakościowo składniki np. polędwicę, czyli grubsza część filetów z dorsza zamiast zwykłych filetów.
Dzisiejszy zestaw obiadowy pochodzi z warsztatów Macieja Siąkowskiego dla Victoria Cymes – świeżych soków marchwiowych. Maciej Siąkowski pracował wcześniej u Andrea Camastry w Restauracji Senses, w tapasowo-steakowej Ole i w dobrej restauracji japońskiej w Londynie, więc na o pewno będzie pysznie, międzynarodowo i na bogato. Będzie też całkiem zdrowo! Do tych dań dobrze będą pasować jednodniowe soki marchewkowe.
Zupa krem z pietruszki z kurczakiem
Składniki zupy krem:
Zupa:
pół kilo pietruszki – obranej i pokrojonej na plasterki
200 g jabłek (obranych i bez gniazd, pokrojone na kawałki)
500 ml mleka kokosowego
500 ml wody
sól i pieprz
Pieczony kurczak do przybrania zupy:
kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół)
sól
2 papryczki chili (posiekane)
łyżka mielonej kolendry
3 łyżki wiórków kokosowych (podprażone na patelni)
Do dekoracji:
2 gałązki świeżej kolendry
2 łyżki płatków kokosowych (podprażone na patelni)
chipsy warzywne (mogą być kupne) – opcjonalnie
chlust oliwy – zwykłej lub smakowej
limonka – wyciśnięty sok i starta skórka
Przepis na zupę krem z pieruszki:
Udka kurczaka doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140*C przez godzinę.
W tym czasie pietruszkę zalać mlekiem z wodą i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka i gotować jeszcze przez minutę. Następnie zblendować na gładką masę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą zupę na talerz.
Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki.
Dekoryjemy chlustem oliwy.
Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego
Składniki:
Placki warzywne:
250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego
250 g jaj
300 g mąki
50 g oliwy z oliwek
łyżka mielonych nasion selera naciowego lub kuminu
2 łyżki cukru brązowego
śól
2 starte na tarce marchewki
pół startej bulwy selera
pół pęczka natki pietruszki
Ryba na parze:
kg polędwicy z dorsza (grubsza część filetów) lub filetów z dorsza
sól i pieprz
cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka
2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego)
łyżka zielonej herbaty jaśminowej
Sałatka:
2 małe sałaty rzymskie
pół opakowania selera naciowego
Dressing do sałatki:
łyżka czarnuszki (roztartej w moździerzu)
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól
pól łyżki musztardy dijon
2 łyżki białego sezamu (podprażone na patelni) – do posypania na koniec
2 łyżki pestek słonecznika (podprażone na patelni) – do posypania
Przepis na placki warzywne z dorszem i sałatką
Dorsza oczyścić i pociąć na duże kawałki. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, skórką i sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.
Do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, dodać jajka i oliwę. Zblendować z mąką, solą, nasionami selera i cukrem. Dodać posiekaną natkę i starte warzywa. Delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
Smażyć na rozgrzanej patelni małe placki.
Seler naciowy obrać i przy użyciu obieraczki pociąć w cienkie paski. Sałatę porwać na podłużne kawałki. W miseczce przy użyciu rózgi wymieszać składniki sosu. Przed samym podaniem dodać sałatę i selera do dressingu,i wymieszać i posypać prażonymi pestkami i sezamem.
W garnku zagotować wodę i wstawić dorsza do garnka lub sitka do parowania z herbatą. Gotować na parze przez 5-8 minut.
Podawać dorsza z ciepłymi plackami i sałatką.