Jesień to najlepsza pora roku dla miłośników sezonowego jedzenia i comfort food. Aż przyjemnie jest popatrzeć wtedy na grzyby, jabłka, dynie, brokuły i orzechy w naszych sklepach i kuchniach. Najlepsze w całym roku warzywa i owoce są teraz najtańsze, najświeższe i wyglądają najlepiej.
Kiedy idziemy do sklepu o tej porze roku łatwo jest kupić zbyt dużo, ale nadmiar możemy łatwo przerobić na rozgrzewające dania typu comfort food.
Jakie potrawy warto zaplanować w czasie najbliższej wizyty w sklepie? Kupcie dużo dyni, jabłka, masło orzechowe, paprykę i jedziemy!
1. Gulasz z dyni, batatów i orzeszków z soczewicą – domoda
Domoda to taki lekko pikantny afrykański gulasz z orzechami. Zwykle jest z mięsem, ale moje inspirowane nim daniem będzie wege z czerwoną soczewicą. To idealne danie na jesień, bo jest sycące i rozgrzewające. To też dobry patent na zagospodarowanie zbyt dużej ilości dyni. Wystarczy dodać bataty, masło orzechowego i pikantną papryczkę, żeby nadać jej niecodziennego smaku. Przygotowanie to właściwie tylko pokrojenie warzyw i ugotowanie ryżu, z którym go podamy – reszta robi się właściwie sama.
Najlepiej jest użyć dyni hokkaido, bo można ją jeść ze skórką, więc oszczędzimy sobie obierania. Jeśli pamiętacie słynny przepis na chili con carne, którego smak podkęcono czekoladą, to nie zdziwi was sekretny składnik tego dania.
Składniki
cebula – obrana i drobno pokrojona
łyżka masła klarowanego do podsmażenia cebuli
2 szklanki wody
ok 350 g masła orzechowego (niesłodzonego) – mały słoik
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
2 łyżeczki kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
czubata łyżka pasty z papryczek chilli np harissy lub 2 łyżki tabasco
szklanka czerwonej soczewicy – wypłukanej pod kranem
mała dynia hokkaido – wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki
2 bataty – obrane i pokrojone na pół plasterki
2 marchewki – obrane i pokrojone na pół plasterki
ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
opakowanie szpinaku baby (ok 150 g) – umytego i odsączonego
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
Przepis na gulasz z dyni, batatów i orzeszków z soczewicą – domoda
Cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dodajemy wodę. masło orzechowe, czosnek, kumin, paprykę i harissę. Mieszamy dokładnie, żeby masło orzechowe się rozpuściło w ciepłej wodzie tworząc sos orzechowy. Do gorącego sosu wsypujemy soczewicę i pokrojone warzywa. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem dodajemy połamaną na cząstki czekoladę i szpinak baby. Kiedy czekolada się rozpuści podajemy danie z ryżem i posypane orzeszkami ziemnymi.
2. Feta pieczona z warzywami
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej ogrzewając się od środka czymś ciepłym i kojącym. Nawet śniadanie możemy zjeść w takiej comford foodowej wersji, zwłaszcza jeśli jest to weekendowy późny posiłek przed wyjściem na dwór. W sumie? Po co właściwie wychodzić, Można przecież poucztować w domu np w towarzystwie sera feta pieczonego z papryką i pomidorami. Do tego wystarczy trochę chleba i mamy śniadanie a nawet lunch.
Składniki na fetę pieczoną z papryką i pomidorami.
opakowanie sera feta
10 czarnych oliwek bez pestek
garstka kaparów odsączonych
pół puszki pomidorów ok 200 g
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili
ząbek czosnku przetarty przez praskę
po dużej szczypcie zataru i pieprzu
papryka czerwona – oczyszczona z nasion
szczypiorek do dekoracji po upieczeniu
Pełny przepis tutaj:
3. Curry z dynią i ananasem
Nic tak nie koi jak połączenie słodkiego i pikantnego z warzywami i na ciepło. Moja ulubiona jesienna kombinacja to dynia i ananas. Nie tylko dla fanów pizzy hawajskiej, którzy chcieliby być teraz w ciepłych krajach.
Składniki na curry z dynią i ananasem
2 duże cebule pokrojone w piórka
średnia dynia hokkaido
papryka czerwona pokrojona na kawałki
2 cm korzenia imbiru startego na tarce
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki
opakowanie 50 g czerwonej pasty curry
pół litra wody lub bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
pół świeżego ananasa
sok i skórka otarta z limonki
łyżka masła orzechowego
opakowanie młodego szpinaku ok 100 g – umytego i osuszonego
100 g nerkowców do dekoracji
4. Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem
Do tej pory było prawie wege, ale jeśli macie ochotę na jakieś białko, to warto przetestować zapiekankę z łososiem i brokułami. Jest pyszna! Słona, warzywna i podnosząca na duchu!
Składniki na zapiekankę z łososiem i twarogiem
brokuł
2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski
200 g wędzonego łososia
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
por pokrojony w cienkie plasterki
120 g wędzonego twarogu
opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego
3 całe jajka
2 ząbki czosnku
po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku
5. Sałatka Waldorf
A może jednak coś na zimno? Tylko żeby było sycące. Klasyczny przepis, który pomoże nam skorzystać z sezonu na jabłka. W sklepie są ich teraz całe skrzynki – każdej możliwej odmiany. Czekam aż zaczną sprzedawać perfumy o zapachu dojrzałych czerwonych polskich jabłek, bo to najpiękniejszy aromat na świecie.
Składniki:
pół selera korzeniowego
2 jabłka
sok z cytryny
seler naciowy – 5 łodyg
świeżo zmielony czarny pieprz
garstka rodzynek (lub 10 winogron)
100 g sera pleśniowego (niebieski)
10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę na patelni
pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji