W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina.
Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią i ananasem. W końcu jakoś się trzeba rozgrzać tej wyjątkowo zimnej jesieni. Będzie pysznie. I z kieliszkiem dobrego wina, a co!
Składniki:
2 duże cebule pokrojone w piórka
średnia dynia hokkaido – pokrojona na kawałki
papryka czerwona pokrojona na kawałki
2 cm korzenia imbiru startego na tarce
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki
opakowanie 50 g czerwonej pasty curry
pół litra wody lub bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki
sok i skórka otarta z limonki
łyżka masła orzechowego
opakowanie młodego szpinaku ok 100 g – umytego i osuszonego
100 g nerkowców do dekoracji
Przepis na curry z dynią i ananasem
Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli dodać imbir, czosnek, kurkumę, paprykę, pastę curry, oraz bulion lub wodę. Wymieszać i dodać dynię i paprykę a po kilku minutach czerwoną soczewicę. Gotować 15 minut aż soczewica się rozpadnie tworząc aksamitny sos. Na koniec dodać ananasa, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe i szpinak. Wymieszać i podawać na ciepło posypane orzeszkami nerkowców.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Mniam! Szukam pomysłu na dzisiejszy obiadek i muszę przyznać, że ten przepis jest idealny. Lecę na zakupy po składniki i będę próbować coś zdziałać, bo narobiłaś mi strasznego apetytu! 🙂
Napisz jak wyszło!
Fajny przepis na coś innego, niż znam z dodatkiem dyni 🙂 Lubię i paprykę wędzona i czosnek, i curry i imbir. Tak, to są smaki. Z pewnością wypróbuję ❤️
Super, że Ci podpasował ten przepis