Szczerze mówiąc mogłabym spokojnie żyć bez mięsa i gdybym trafiła na jakąś wege wyspę, to bym mi nie brakowało niczego oprócz smażonego boczku. Mam dla niego prawdziwą słabość zwłaszcza kiedy mam kiepski humor, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku i najlepszym comfort foodem.
Pogoda w maju nas nie rozpieszcza – trzeba sobie jakoś radzić.
Nic dziwnego, że bekon odgrywał zawsze tak ważną rolę w kuchni północnej Europy, gdzie nie ma słońca przez 7 miesięcy w roku a wiosna też bywa kapryśna.
Moim odkryciem jest też to że możemy kupić paczkę pokrojonego w kostkę boczku, wrzucić do zamrażalki i mieć na czarną godzinę. Potem wystarczy mieć w kuchni dowolny makaron, trochę sera i obiad gotowy! Taki boczek to doskonała baza do minimalistycznych włoskich dań jak carbonara, które nie wymagają żadnych umiejętności, a robią wrażenie nawet na randce czy kolacji, gdzie liczy się intensywny smak i efekt.
Poza tym to taki powrót do korzeni. W babcinych przepisach w każdej zupie był boczek a na każdej porcji ziemniaków skwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie.
Jakie są moje ulubione dania z boczkiem czy bekonem?
Pizza z boczkiem
Ciasto (składniki na 2 blaty – drugi można zamrozić)
200 g mąki (najlepiej chlebowej)
pół łyżeczki soli
łyżeczka drożdzy instant
łyżka oliwy
100 ml wody
Dodatki na każdą pizzę:
2 ziemniaki (umyte i obrane)
100 g mascarpone
szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji
50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
8 listków bazylii do dekoracji
sól i pieprz (świeżo mielony)
Przepis na pizzę z boczkiem i serem
Suche składniki na ciasto wymieszaj i stopniowo wlewaj łyżkę oliwy i wodę. Wyrabiaj przez 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto lepi się do rąk czy blatu możesz natłuścić dłonie i blat oliwą.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, skrop pieprzem, solą i oliwą i piecz kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żeby nie były surowe. Nie muszą się zrumienić, bo będziemy je jeszcze dopiekać na pizzy.
W tym czasie wymieszaj mascarpone z posiekaną szalotką, serem żółtym, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu.
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i rozwałkuj na niej połowę ciasta do pizzy. Posmaruj środek pizzy mascarpone z przyprawami. Ciasto może się kurczyć, ale wtedy po prostu przyciśnij je dodatkami i rozciągnij brzegi. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż je na pizzy zostawiając margines na brzegi ciasta bez dodatków. Posyp boczkiem pokrojonym w drobną kostkę i skrop oliwą.
Piecz 10 minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem.
Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków.
Szałot – śląska ziemniaczana sałatka z boczkiem
Śląska kuchnia jest najlepsza. Jest prosta, sycąca i powstaje z tanich, łatwo dostępnych składników. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest szałot, czyli śląska sałatka ziemniaczana. Niby zwykła, ale nie może obyć się bez boczku.
Składniki na 3 porcje:
kilo młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 kiszone ogórki – pokrojone wzdłuż na ósemki
pół małej cebuli drobno posiekanej
150 g boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na suchej patelni
świeżo mielony pieprz
4 łyżki sosu winegret
3 małe korniszony do dekoracji – przekrojone na połówki
Przepis na szałot
Ziemniaki w mundurkach pokrój i ułóż na talerzu, dodaj cebulę, pokrojone ogórki i skwarki razem z tłuszczem, udekoruj korniszonami. Przypraw pieprzem i polej sosem winegret, wstaw na godzinę do lodówki i podawaj na zimno.
Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana
Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła na pierwsze strony gazet po trzęsieniu ziemi kilka lat temu. Wcześniej była znana ze swojego flagowego dania – makaronu z boczkiem, pomidorami i serem. To taka carbonara dla osób, które lubią sos pomidorowy. Pyszota! Zwykle przygotowuje się to danie z makaronem spaghetti, bucatini lub rigatoni, ale dziś będzie wersja dla osób, które lubią zdrowsze wersje niezdrowych dań – z makaronem gryczanym soba – do kupienia w Kuchniach Świata.
Składniki:
2 porcje makarony soba (50 g suchego)
100g boczku lub podgardla pokrojonego w drobną kostkę
puszka pomidorów razem z zalewą lub podobna ilość passaty pomidorowej i kilka pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz
70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce
Jak przygotować spaghetti all’Amatriciana?
Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą.
Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem.
Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu.
Sałatka Cobb z bekonem
Klasyka z amerykańskich restauracji i idealna sprawa jeśli nie wiemy na co mamy ochotę (bo to mnóstwo smaków w jednym), albo mamy ochotę jednocześnie na coś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym).
Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese.
Składniki:
garść sałaty lub rukoli
awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało
tarty żółty ser lub pokruszony ser pleśniowy bleu
pomidor pokrojony w kostkę
kawałek papryki pokrojony w kostkę – opcjonalnie
pierś z kurczaka, smażona lub grillowana i pokrojona w kostkę
czerwona cebula
2 jajka na twardo – pokrojone w kostkę
3 plastry bekonu usmażone i pokrojone
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze świeżo mielonego pieprzu
Makaron alla gricia
Kolejna minimalistyczna klasyka – tym razem z Rzymu. Kilka składników, kilka minut i pyszna kolacja gotowa. Bardziej minimalistyczne może już być tylko cacio e pepe,czyli makaron z serem i pieprzem.
Składniki:
pół opakowania makaronu – u mnie spaghetti, ale mogą być też rigatoni
100 g boczku albo wędzonego podgardła wieprzowego pokrojonego w drobną kostkę
ostra papryczka peperoncino (opcjonalnie)
50 g startego twardego sera (najlepiej typu pecorino)
świeżo mielony pieprz
Jak przygotować makaron alla gricia?
Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki. Jeśli chcemy to z całą papryczką peperoncino (bez krojenia jej). Makaron gotujemy i wrzucamy go na patelnie, gdzie smażył się boczek. Wyjmujemy papryczkę, jeśli tam była, dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i ser, mieszamy i podajemy od razu.
Włoska jarzynowa zupa minestrone
Składniki:
cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę
papryczka chili
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
pół selera pokrojonego w kostkę
marchewka pokrojona w kostkę
2 litry bulionu
cukinia pokrojona w kostkę
pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki
kilka łodyg selera naciowego
małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm
opakowanie makaronu w kształcie małych kolanek
puszka pomidorów pelati
świeża bazylia
pieprz, sól,
Jak przygotować zupę minestrone?
Akademia Kulinarna GoCook i przepis na najlepszą zupę minestrone
Spaghetti carbonara
Zimowy włoski klasy, którego nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku!
Składniki:
100 g boczku drobno pokrojonego
całe jajko
żółtka z 2 jajek
2 łyżki startego sera pecorino
duża szczypta soli i pieprzu
makaron – pół paczki spaghetti
Przepis na spaghetti carbonara
Babka ziemniaczana z marchewką
Składniki:
kilo ziemniaków umytych i obranych
kilo marchewek umytych i obranych
3 cebule pokrojond w drobną kostkę
2 jajka
pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej)
pół szklanki oleju
po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru
kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g)
kwaśna gęsta śmietana do dekoracji
Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką?
Kanapka klubowa z boczkiem
Składniki na 2 osoby:
6 kromek pieczywa tostowego razowego
jajko na twardo
2 plasterki chudego boczku
2 plasterki szynki z indyka
ser żółty- 4 plastry
keczup wymieszany ze szczyptą cynamonu
sos zrobiony z łyżki majonezu, łyżki soku z limonki i łyżki pasty chili
masło
pomidor
2 patyczki do szaszłyków