Ostatnio mam coraz większą ochotę na domówki.
Można spędzić czas tylko z osobami, które naprawdę lubimy, nie przejmując się że ściany mają brzuchy.
Zima to w ogóle czas, kiedy częściej jesteśmy w domu. W końcu karnawał i lepiej zaprosić znajomych do domu niż gdzieś jechać w taki mróz.
Jakie są najlepsze przekąski imprezowe i co podać gościom, żeby się nie napracować i zrobić wrażenie?
Zobacz moje sprawdzone przepisy na wspólne oglądanie seriali, imprezę czy babski wieczór.
Mieszanka orzechowa
To taka zdrowsza wersja orzeszków w glazurze czy innych nic nacsów. Najprostsza rzecz na świecie w przygotowaniu a wszyscy pytają zawsze o przepis.
Składniki:
pół kilo orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych prażonych (bez skórek), zwykłych laskowych i nerkowców)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oliwy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Jak przygotować mieszankę orzechową?
Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy w sosie. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Odwrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliły.
Przechowywać w szczelnie zakręcanym pojemniku.
Ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami
Moje ulubione orzechy to laskowe. Prawdopodobnie dlatego, że mam na działce duże drzewo włoskich, więc tamtych nie uważam za jakiś szczególny łakoć. Ostatnio dowiedziałam się, że można kupić już uprażone orzechy laskowe, także w wersji pokruszonej, która doskonale pasuje do ciast a nawet zmielonę na mąkę, która można zagęszczać koktajle i dodawać do pieczenia.
Produkuje je firma Treenuts, której linia produkcyjna jest wolna od orzechów ziemnych, soi i glutenu. Jest to szczególnie ważna dla osób uczulonych na fistaszki.
Składniki:
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki marchwi startej na tarce (ok 2 marchewki)
pół szklanki cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
6 łyżek oleju rzepakowego
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki pokruszonych orzechów laskowych – można kupić już pokruszone w Treenuts lub pokruszyć w blendzerze szklankę prażonych orzechów bez skórki
owoce do dekoracji – u mnie pół szklanki mrożonych jeżyn (bez rozmrażania)
oliwa do wysmarowania foremki i odrobina mąki do podsypania
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami
Keksówkę smarujemy olejem i podsypujemy odrobiną mąki. W misce blendujemy na gładką masą mąkę, proszek do pieczenia, marchew, cukier, jajka, olej i cynamon. Dodajemy pokruszone orzechy laskowe i mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy jeżynami po wierzchu i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krewetki w panierce tabasco
To już nieco bardziej pracochłonna wersja, ale za to goście cię pokochają, jeśli im je zaserwujesz. Są też pyszne w kanapce shrimp po boy.
Składniki na 4 porcje:
min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają)
olej do smażenia
mąka do oprószenia krewetek
sos tatarski wymieszany z tabasco do podania
Panierka:
100 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki śmietany
100 g sera cheddar startego na tarce
4 cebule dymki drobno posiekane
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli czosnkowej
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki Tabasco
łyżeczka mielonego kminu
150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
jajko
Nachosy z guacamole i serem
To teraz coś zupełnie nie pracochłonnego, ale za to pysznego. Nie ma domówki bez chipsów na najlepsze są nachosy zapieczone z guacamole i serem.
Składniki na 2 porcje:
upakowanie nachosów np. solonych
2 pomidory
100 g tartego sera żółtego
guacamole:
ćwierć małej cebuli pokrojonej w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok i skórka z limonki
szczypta pieprzu
dojrzałe awokado – obrane i bez pestki
Corn dog, czyli parówki w cieście
Corn dogi to królowie niezdrowego pysznego jedzenia. Ciągnący się ser, parówki, chrupiąca skorupka – to będzie pyszne.
Składniki na 6 sztuk:
3 parówki
6 plasterków żółtego sera
szczypta czarnuszki
150 g mąki
150 ml mleka
szczypta rozmarynu
jajko
100 g pokruszonych płatków kukurydzianych
pół litra oleju ryżowego do smażenia
6 patyczków do szaszłyków
koperek do posypania
Zobacz przepis na to danie.
Koreczki z ogórka, łososia i twarożku
A może dla odmiany jakaś klasyka? Te koreczki są pyszne i szybko znikają z talerza,
Składniki:
ogórek szklarniowy obrany ze skórki
50 g łososia (np. wędzony lub pieczony, ale może być też surowy z pewnego źródła)
sok z połowy cytryny
pół opakowania twarożku śmietankowego
świeżo mielony pieprz
wykałaczki
Koreczki serowe
Tęsknicie ze PRL i pytacie, gdzie te prywatki? Nie było wtedy meczu ani urodzin bez koreczków serowych.
Składniki na 15 sztuk:
100 g sera żółtego bez dziur np Gouda w kawałku pokrojonego w kostkę ok. 1 cm
2 pętka kabanosów pokrojonych na małe kawałki
15 oliwek bez pestek ( u mnie czarne)
pół papryki czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej
7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół
5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki
15 wykałaczek
Kulki ryżowe z tatarem z łososia
Kolejny prosty, ale bardzo efektowny patent, który wygląda na znacznie trudniejszy i bardziej kosztowny niż jest naprawdę.
Składniki na ok 10 sztuk:
125 g ryżu do sushi albo zwykłego rozgotowanego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta soli i cukru
wasabi i imbir do podania
Tatar z łososia:
100 g świeżego łososia (pokrojonego w drobną kosteczkę)
sok z 1/4 cytryny
pól łyżki sosu sojowego
dymka lub szczypiorek
Żółta sałatka
Kolejny klasyk ze szkolnych prywatek, który jest prosty i pyszny. Teleportuj się do lat ‘90 z tą sałatką
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
150 g sera żółtego startego na tarce
seler ugotowany
2 łyżki majonezu i 2 jogurtu greckiego
ząbek czosnku
pieprz
Piszinger
A może jeszcze dalsza podróż w czasie? Żeby poczuć się jak w Galicji i zadowolić nawet najbardziej wybrednych gości będzie dziś Piszinger, czyli wafle przekłądane kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym
Składniki:
opakowanie kwadratowych wafli
gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania
masło orzechowe – tyle co kajmaku
gęsty dżem porzeczkowy
tabliczka gorzkiej czekolady
posiekane drobno orzechy
Inne ciekawe przekąski imprezowe znajdziecie również na blogu Natalii
– MójLifestyle.blog