Temari do kolorowe kulki z ryżu. Można je przygotować z dowolnym dodatkiem np. jajecznicą, awokado, czy cienkim plasterkiem wędzonego łososia. Dziś na śniadanie były temari z tatarem z łososia.
Składniki na ok 10 sztuk:
125 g ryżu do sushi albo zwykłego rozgotowanego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta soli i cukru
wasabi i imbir do podania
Tatar z łososia:
100 g świeżego łososia (pokrojonego w drobną kosteczkę)
sok z 1/4 cytryny
pól łyżki sosu sojowego
dymka lub szczypiorek
Pokrojonego łososia mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i dymką.
Jeśli mamy specjalny ryż do sushi gotujemy go wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie mamy – też dobrze. Wystarczy rozgotować zwykły ryż (gotujemy 5-10 minut dłużej niż w instrukcji na opakowaniu). Mieszamy ugotowany ryż z octem i szczyptą soli + cukru.
Bierzemy kawałek folii spożywczej i na środku układamy łyżeczkę tatara i łyżkę ryżu.
Zawijamy w folię spożywczą formując kulki i zakręcamy, żeby kulka była ściśle zwinięta.
Podajemy z sosem sojowym, ewentualnie z wasabi i marynowanym imbirem.
Kulki ryżowe z tatarem z łososia
