Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej.
Składniki:
100 g suszonych grzybów
pół szklanki soczewicy zielonej
kilo kapusty kiszonej
100 g śliwek wędzonych bez pestek
cebula surowa pokrojona w piórka
cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni
5 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego (ciemny)
po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu
chlust oliwy
Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą?
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się moczyły do miękkości, czyli przez godzinę
Soczewicę opłukujemy. Gotujemy ją 20 minut wrzucając na gorącą wodę.
W dużym garnku wlewamy odrobinę wody (ok. 2 cm) a kiedy się zagotuję dodajemy do niej pokrojoną kapustę (co 5 cm), śliwki, oba rodzaje cebuli (surową i podsmażoną), ziele angielskie i liście laurowe.
Gotujemy godzinę, a potem dodajemy jeszcze sos sojowy, który nada piękny kolor, paprykę, majeranek i pieprz, oraz oliwę, dzięki której smak będzie bogatszy.