Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy.
Składniki:
ogórek szklarniowy obrany ze skórki
50 g łososia (np. wędzony lub pieczony, ale może być też surowy z pewnego źródła)
sok z połowy cytryny
pół opakowania twarożku śmietankowego
świeżo mielony pieprz
wykałaczki
Jak przygotować roladki z ogórka, łososia i twarożku?
Ogórka kroimy na długie paski obieraczką do warzyw. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Serek śmietankowy pieprzymy. Każdy pasek ogórka smarujemy twarożkiem i zawijamy w niego kawałek łososia. Nadziewamy po 2 roladki na wykałaczkę i podajemy.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wyglądają bardzo apetycznie. 🙂
Jakie proste a ubiorą stół podczas każdej imprezki.
Dokładnie! i robi się je w sekundę.
Nie jestem przekonana do surowej ryby, zawsze się boję, że nie jest świeża na tyle, żeby ją jeść bez obróbki termicznej (tym bardziej kupioną przeze mnie w sklepie), ale spróbuję z wędzonym łososiem, może też będzie grało 🙂
Na pewno!