Gotowanie to planowanie, zakupy i uczenie się nowych technik, żeby wyczarować wyjątkowe dania, które są zdrowe i pyszne. Ale to też umiejętność zrobienia czegoś z niczego. Dania typu przepyszne maczanki, które możemy wyciągnąć z szafki, dodać kilka składników i mieć, kiedy nieoczekiwanie przychodzą goście.
Jaka jest najszybsza możliwa przegryzka do wina czy piwa? Oczywiście nachosy na ciepło z guacamole i zapieczonym żółtym serem. Do tego pomidor a jeśli go nie macie to może być pół puszki odsączonej fasoli (albo coś co masz).
Czego chcieć więcej, żeby wieczór w dobrym towarzystwie był udany?
Składniki na 2 porcje:
upakowanie nachosów np. solonych
2 pomidory
100 g tartego sera żółtego
guacamole:
ćwierć małej cebuli pokrojonej w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok i skórka z limonki
szczypta pieprzu
dojrzałe awokado – obrane i bez pestki
Przepis na nachosy z guacamole i serem
Naczosy układamy na talerzu razem z pomidorami. Możemy zrobić 2 porcje na osobnych talerzykach (takie jak na zdjęciu) lub duży wspólny talerz. Posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę w piekarniku, żeby ser się stopił. W tym czasie wszystkie składniki na guacamole blendujemy na gładką masę. Wyjmujemy chipsy z piekarnika, dekorujemy guacamole i jemy na ciepło ciesząc się ciągnącym się serem.