Podróżowanie przez gotowanie nigdy nie było prostsze niż teraz. Mamy czas, jesteśmy w domu, tęsknimy za smakami zagranicznych wakacji, których w tym roku nie było.
Wystarczy szczypta inspiracji.
Jednym z najbardziej niedocenionych, a przez to oryginalnych produktów jest mięso z indyka. A przecież indyka można kupić w każdym sklepie mięsnym.
Naszą podróż z przepisami na dania z indyka zaczniemy od lotu za ocean, później wpadniemy na hiszpańską fiestę z indykiem w roli głównej, by przenieść się do Włoch i zjeść włoska pastę. A na koniec wybierzemy się na drugi kraniec świata na indyka po tajsku.
Nic nie kojarzy się z domową kuchnią amerykańską tak jak pieczony indyk jedzony z okazji Święto Dziękczynienia.
Tradycja tego święta wywodzi się z czasów pierwszych osadników. Od śmierci głodowej, w pierwszych chudych latach, uratowały ich właśnie indyki, na które nauczyli ich polować miejscowi Indianie.
W dowód wdzięczności co roku obchodzi się Święto Dziękczynienia
Indyk na Święto Dziękczynienia
Składniki:
ok. 5 kilogramowy indyk
oliwa z oliwek
sól, pieprz, mieszanka przypraw do mięsa
Nadzienie:
2 kwaśne jabłka
obrane migdały
orzechy włoskie i laskowe
suszona żurawina
2 łyżki miodu
rodzynki
Przygotowanie nadzienia:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Obrane migdały oraz orzechy układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami nadzienia. Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie indyka:
Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Później osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Na zakończenie, zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do polanej oliwą brytfanny.
Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.
Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.
Indyk doskonale smakuje też z makaronem i smakami kuchni śródziemnomorskiej. Jak je się indyka w słonecznej Italii?
Indyk po włosku
Składniki:
200 g makaronu
300 g mielonego udka z indyka
80 ml białego wina
40 g masła extra
20 g selera naciowego
20 g marchewki
20 g białej cebuli
20 g zielonego groszku
2 ząbki czosnku
10 g suszonych pomidorów w oleju
40 g parmezanu
800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
sól, pieprz,
świeże zioła
Pełny przepis tutaj
Kapary, oliwki i zioła to też doskonałe połączenie smaków w daniu z indyka.
Duszony indyk w stylu hiszpańskim
Składniki:
2 podudzia z indyka bez skóry
2 łyżki ziół prowansalskich
puszka pomidorów
łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
4 szalotki
100 gram zielonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
cukinia
czerwona papryka
Przepis na duszonego indyka w stylu hiszpańskim
Mięso z indyka obficie nacieramy ziołami prowansalskimi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Cukinię kroimy w grubą kostkę, obrane szalotki kroimy na cztery części, paprykę w grube paski, czosnek w plastry.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy podudzia z indyka. Przesuwamy podudzia na bok garnka, a następnie dodajemy cebulę, cukinię i czosnek. Wszystko razem smażymy, a następnie dodajemy puszkę pomidorów, kapary i oliwki. W tym sosie dusimy indyka pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
Kuchnia tajska też kocha indyka. To chyba najszybszy przepis w tym zestawieniu, ale też najpyszniejszy!
Czerwone curry z indyka
Składniki:
pierś z indyka
2 czerwone papryki
200 ml. mleka kokosowego
po pół puszki nitek bambusa i grzybów słomianych (odsączone)
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 liście limonki kafir
świeża kolendra do dekoracji
Przepis na czerwone curry z indyka
Indyka i paprykę kroimy w kostkę 1,5. Na oleju przesmażamy kawałki mięsa ok. 3 minuty, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze ok. 3 min. Dodajemy mleko kokosowe, czerwoną pastę curry i sos rybny. Gotujemy ok. 4 min, dodajemy nitki bambusa, przekrojone na pół grzyby i gotujemy jeszcze ok. minutę. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir. Podajemy z ryżem jaśminowym.