Jaką zupę najlepiej podać na rodzinny obiad 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości?
Na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina, więc dziś będzie krupnik na gęsinie, czernina i potrawka z gęsich żołądków w sosie pieprzowym!
A więcej przepisów z gęsiną znajdziesz tutaj!
CZERNINA
Składniki
- włoszczyzna
- sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
- pół kilo wątróbki gęsiej
- 2 twarde gruszki
- 200 g wiśni mrożonych
- 100 g suszonych śliwek
- 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków
Przepis na czerninę bez krwi
Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać pół litra bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki.
KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI
Składniki:
- skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo
- 0,5 kg żołądków
- 0,5 kg serc z gęsi
- 0,5 kg wątróbki z gęsi – ugotowana osobno
- kg marchwi
- seler
- pietruszki
- por
- 50 g suszonych borowików – namoczonych
- 0,5 kg kaszy pęczak – ugotowanej
- pęczek natki z pietruszki
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, pieprz
Przepis na krupnik na gęsinie
Przygotować bulion z gęsi: kości z gęsi i podroby oprócz wątróbki zalać zimną wodą i gotować ok 2 godziny. Po tym czasie: posolić, dodać przyprawy, warzywa i grzyby. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pokrojonymi na kawałki podrobami z bulionu, kawałkami wątróbki, pęczakiem i natką z pietruszki.
Gęsie żołądki w sosie pieprzowym
Składniki:
- 1,5 kg gęsich żołądków
- pęczek włoszczyzny
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy
- 2 cebule
- pół l śmietany 30%
- 100 g masła
- słoik pieprzu marynowanego
- kilo brukselki
- pół kg pietruszki i marchewki pokrojonych w paski
Przepis na gęsie żołądki w sosie pieprzowym
Żołądki wyczyścić, pokroić na pół i ugotować z włoszczyzną, cebulą i przyprawami. Po ugotowaniu żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Pietruszki i marchewki pokrojone w paski obsmażyć na maśle, dodać pokrojony zielony pieprz i dusić ok 5-10 minut razem z żołądkami. Na koniec zalać śmietaną i zagotować.