Czego należy unikać przy przygotowaniu pizzy?

Czego należy unikać przy przygotowaniu pizzy?

Przygotowanie domowej pizzy może być dla domowników sporym wyzwaniem, jednak daje wiele satysfakcji. Niestety wielu z nas popełnia fundamentalne błędy, które sprawiają, że ciasto nie jest kruche i dobrze wypieczone a do tego nie chce rosnąć. Czego powinniśmy zatem unikać podczas przygotowywania pizzy?

Wybór niewłaściwej mąki

Najważniejszym składnikiem każdej pizzy jest oczywiście mąka, po którą z reguły sięgamy bez zastanowienia. Niestety, ale wyrabianie ciasta na pizzę z tradycyjnej mąki pszennej nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, ponieważ produkt końcowy, czyli nasza pizza nie będzie przypominać w smaku prawdziwej pizzy, a na tym przecież nam zależy. Po jaką zatem mąkę powinniśmy sięgnąć? Najlepiej po mąkę włoską, czyli po typ 00, jeśli jednak takiej nie znajdziemy, to równie dobrze powinna sprawdzić się mąka o średniej zawartości białka, która nie sprawi, że ciasto stanie się gumowate i nie wyrośnie.

Przygotowanie zbyt grubego ciasta

Tradycyjna włoska pizza przygotowywana jest z cienkiego, puszystego ciasta, o czym niestety bardzo często zapominamy, przygotowując nasz domowy wypiek. Taki placek bez problemu może utrzymać ciężar różnych dodatków, które dodajemy do pizzy i nie opada podczas wypiekania. Największym problemem większości z nas jest przygotowywanie zbyt grubego ciasta do pizzy, co skutkuje niestety tym, że znajdujące się na placku produkty tracą swój cały smak. Prawdziwa pizza powinna być przygotowana na cienkim cieście, jednak w tym przypadku powinniśmy pamiętać o tym, aby ciasto nie było rozwałkowane zbyt cienko, ponieważ zacznie się kruszyć i z pewnością złamie się pod ciężarem dodatków.

Za duża ilość dodatków i nieodpowiedni sos

Zbyt duża ilość dodatków w postaci sera, warzyw oraz szynki z pewnością doprowadzi do tego, że pizza upiecze się nierównomiernie i będzie zbyt wilgotna, dlatego też w tej kwestii powinniśmy zachować umiar (prawdziwa włoska pizza składa się bowiem wyłącznie z kilku składników). Kolejną ważną kwestią jest sos pomidorowy, który powinien być przygotowany w prosty sposób, co oznacza, że nie należy dodawać do niego zbyt wielu składników. Najlepiej przygotować go na bazie świeżych pomidorów oraz odrobiny czosnku, oregano, soli oraz pieprzu. Bardzo ważne jest również to, aby nie był on zbyt rzadki, ponieważ w innym przypadku ciasto z pewnością nie wyrośnie (będzie zbyt wilgotne), dlatego też pomidory powinny bardzo dobrze odparować nadmiar wody. Niektórzy z nas decydują się również na polanie gotowej pizzy ketchupem lub sosem czosnkowym, jednak nie jest to zbyt dobrym rozwiązaniem, ponieważ wówczas nasz placek nie ma już nic wspólnego z prawdziwą pizzą. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby polać czymś pizzę po upieczeniu, to najlepiej w tym przypadku sięgnąć po dobrej jakości oliwę z oliwek.

Nieodpowiednia temperatura pieczenia

Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze co może być niestety trudne do osiągnięcia w domowych warunkach, jeśli nie zdecydujemy się na to, aby w naszej kuchni zagościł piec do pizzy, o którym możemy przeczytać, odwiedzając poradnik małe AGD Media Expert. Wielu z nas popełnia niestety ten błąd, że piecze pizzę w zbyt niskiej temperaturze, co ciągnie się bez końca, ponieważ ciasto nie może się dopiec. W takim przypadku powinniśmy sięgnąć po specjalny kamień do pizzy, jeśli jednak go nie mamy, to naszą pizzę możemy upiec w piekarniku nastawionym na maksymalną temperaturę, pilnując jednak czasu pieczenia, który powinien wynosić zaledwie kilka minut.

Materiał partnera


Related Posts

Najlepszy przepis na pizzę – top 3

Najlepszy przepis na pizzę – top 3

Każda nacja ma własne danie typu pizza i pierogi. Wystarczy trochę mąki i trochę czasu, żeby mieć obiad dla dowolnie dużej i dowolnie głodnej grupy osób. Niestety te dania mogą się też nie udać, jeśli nie mamy dobrego przepisu, dlatego często kupujemy już gotowe. Jeśli jednak potrzebujemy efektownego i taniego przepisu, to pizza nie ma sobie równych. […]

Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia to coś pomiędzy pizzą a pieczywem. Jest wyrabiana z ciasta jak na pizzę, ale bez sosu i sera. To doskonały dodatek do past śniadaniowych i innych dań. Drożdże często kojarzą nam się z mlekiem, ale klasyczny przepis na focaccię jest wegański. Składniki na 2 focaccie 300 ml ciepłej wody 15 g drożdży instant szczypta soli łyżeczka cukru 3 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *