W wielu domach 11 listopada, czyli Święto Niepodległości kojarzy się z rodzinnym spotkaniem przy stole, gdzie główne skrzypce gra gęś. Polecam najlepsze przepisy na gęś!
Gęsina na Świętego Marcina to nie tylko okazja do przełamania marazmu i nijakości w listopadzie, ale też dobry moment na celebrowanie polskiej kuchni i jej sezonowości. W końcu Polska to lider produkcji gęsiny i najlepiej smakuje ona właśnie teraz, kiedy mięso jest najtłustsze, z naszym jałowcem czy majerankiem.
Poza klasycznymi daniami typu czarnina czy okrasa warto spróbować gęsi pieczonej w całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese.
GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE
Składniki:
- 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa)
- tłuszcz gęsi
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów — namoczonych dzień wcześniej
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, czosnek
Przepis na gęś w kiszonej kapuście
Posolone dzień wcześniej udka obsmażyć na gęsim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, jeśli mamy połówkę gęsi, to nie trzeba.
Wszystkie warzywa pokroić na drobne kawałki. Dodać namoczone grzyby. Wymieszać z kiszoną kapustą i przyprawami. Na blaszce do pieczenia ułożyć warzywa tak, aby zakryły dno. Następnie położyć mięso na górze i piec w piekarniku 2,5 godziny w brytfannie lub folii do pieczenia.
Danie to można podawać z pieczonymi ziemniakami. Po prostu wkładamy ziemniaki na 40 minut do piekarnika razem z gęsią pod koniec jej pieczenia.
UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO
Składniki:
- 4 uda gęsie
- 2 kg tłuszczu gęsiego
- 500 g pęczaku
- 2 gruszki
- jabłko
- cebula czerwona
- dynia hokkaido
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka wody lub bulionu
- opakowanie pestek dyni – podprażone na patelnii
- Przyprawy: sól, pieprz, miód
Przepis na gęś z dyniowym pęczotto
Z uda wyciąć kość podudzia i posolić dzień przed przygotowaniem używając (13 g soli na kilo mięsa). Piec w tłuszczu 4 godziny w piekarniku.
Dynię pokroić na kawałki, wyjąć pestki i upiec w piekarniku. Pęczak ugotować.
Cebulę, jabłko i gruszki pokroić w kostkę. Dynię zblendować ze szklanką wody lub bulionu, dodać pokrojone warzywa, ugotowany pęczak, wino, łyżkę miodu, posolić i popieprzyć.
Na talerzu ułożyć porcję pęczotto dyniowego, udko i posypać podprażonymi pestkami dyni.
Gęś pieczona w całości
Składniki:
- gęś – posolona dzień przed pieczeniem
- sól, majeranek, czosnek przetarty przez praskę, rozmaryn
- pół kilo marchwi
- 2 pietruszki
- seler
- cebula
- kilo kwaśnych jabłek
Przepis na gęś pieczoną w całości
Posoloną gęś przyprawić od środka (sól, majeranek, czosnek przetarty przez praskę, rozmaryn). Warzywa obrać i pokroić na kawałki, jabłka pokroić na ćwiartki bez obierania i wyciąć gniazda nasienne.
Warzywa i jabłka włożyć do środka gęsi (jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia).
Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa).
Podawać z sałatką z czerwonej kapusty.