Herbata jest dobra na wszystko. Nie ma bardziej codziennego i bardziej odświętnego napoju. Herbatę pijemy do śniadania, na podwieczorek i do ciasta. Herbata może być z torebki ekspresowej, ale kupiona w dobrym sklepie i zaparzona w odpowiedni sposób, przenosi nas w krainę słodyczy i relaksu. Kubek naparu oprócz smaku dostarcza nam też okazji do spotkań z przyjaciółmi. Nic dziwnego, że 5 o’clock zrobiło taką karierę.
W wersji minimalistycznej do spędzenia idealnego popołudnia wystarczy nam ładna filiżanka, kubek i dzbanek do herbaty. Doskonałym kompanem będzie też ciekawa książka, notes do pisania, albo planner do snucia nowych projektów.
Jeśli mamy gości warto jednak przygotować coś jeszcze. Do herbaty doskonale pasują ciasteczka maślane, domowe pralinki czy pierniki. Rosjanie podają herbatę z konfiturą. Wieczorem możemy postawić na kieliszek domowej nalewki i herbatę z mniejszą ilością teiny.
Herbata będzie też doskonałym prezentem.
Jakie jeszcze przepisy pasują do herbaty?

Ciasteczka z solą
Składniki:
125 g mąki
125 zimnego masła
50 cukru
łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta z całej cytryny
jajko
sól gruboziarnista najlepiej morska wędzona do dekoracji

Tort waflowy Pischinger
Składniki:
opakowanie kwadratowych wafli
gotowy kajmak w puszce
masło orzechowe
gęsty dżem porzeczkowy
tabliczka gorzkiej czekolady
posiekane drobno orzechy
Zdrowe trufle czekoladowe
Składniki:
80 g śliwek kalifornijskich
80 g świeżych daktyli
25 g kakao w proszku
kakao do obtaczania kulek

Kuloodporna herbata
Składniki:
2 łyżeczki masła klarowanego
łyżeczka oleju kokosowego
szklanka gorącej zielonej herbaty
szczypta mielonego cynamonu i szczypta kardamonu
Przepis na kuloodporną herbatę

Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą
Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
100 g brązowego cukru
łyżka kawy zbożowej
szczypta cukru
jajko
50 g oleju
łyżka esencji waniliowej
szklanka mocnej zielonej herbaty
100 g porzeczek
Przepis na ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą