Bardzo lubię dania warzywne typu gulasz leczo czy chili. Mogłabym je jeść codziennie. Uwielbiam też warzywa z puszki i często je łączę ze sobą. Taka potrawka to codzienna dawka białka z roślin strączkowych, ale też pyszna, sycąca i aromatyczna uczta. Podane składniki to porcja na duży garnek (5l), jeśli masz mniejszy zrezygnuj z kukurydzy i dodaj mniej dyni. Jeśli masz ochotę na bardziej klasyczne chili, to przepis znajdziesz tutaj.
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej namoczonej)
duża cebula
4 szalotki lub 4 ząbki czosnku
mała dynia piżmowa (obrana, wypestkowana i pokrojona na kawałki)
2 papryki (oczyszczone i pokrojone na kawałki)
4 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki
po ćwierć łyżeczki kuminu, oregano, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu
sól (opcjonalnie)
2 liście laurowe
2 łyżki kakao
puszka czarnej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli
puszka kukurydzy (opcjonalnie)
puszka pomidorów lub opakowanie passaty pomidorowej
ryż i sok z limonki do podania (u mnie czarny ryż)
Jak przygotować chili z dynią i soczewicą?
Soczewicę ugotować do miękkości ok 20 minut. W tym czasie przygotować sobe pozostałe warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe.
Podsmażyć cebulę i szalotki. Dodać dynię, a po 10 minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki. Taka potrawka warzywna jest najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!