Stambuł to wieki historii, bizantyjskie i islamskie świątynie, kolorowe kafelki, bezpańskie koty, papryka z Allepo, olejek różany i promy na inny kontynent.
To też tureckie jedzenie, za które bierze się tym razem Bartek Kieżun w swojej nowej książce.
W “Stambuł do zjedzenia” oprócz znanych klasyków znajdziemy takie przepisy jak labne z pieczonymi morelami, melon czy morele faszerowane jagnięciną czy pudding Noego.
Stambuł… nie tylko książka kucharska, ale też przewodnik turystyczny, który doradzi nam, co zwiedzić w Stambule i garść anegdot typu, dlaczego nie parkuje się przed piekarnią.
(I)STAN/MBUL miał wiele nazw, a jego kuchnia ma wiele twarzy, które wynikają z przenikania się wpływów śródziemnomorskich, arabskich czy bizantyjskich. Z położenia na styku kontynentów i cywilizacji, na odwiecznych szlakach handlowych, którymi wędrowały przepisy i przyprawy.
Koniecznie muszę pojechać raz jeszcze do Stambułu i mam listę przepisów z tej, książki, ale dziś będzie moja inspiracja. Jakie smaki kojarzą mi się z nową książką Bartka Kieżuna?
Kiedy myślę o tej książce, czuję smak ostrej papryki, aromatycznej suszonej mięty i kuminu. “Stambuł do zjedzenia” to często bardzo proste przepisy, które można zrobić z rzeczy, które i tak ma się w domu. Np. prosta sałatka z fasoli, która w oryginale była z białej fasoli i czerwonej cebuli. Zupa z jogurtu. Robi się ją bardzo szybko, a jest idealnie doprawiona i oryginalna. Wykwintny deser, z bakalii, zboża i ciecierzycy. Będzie idealnym daniem na wigilię, ale jest tak sycący, że zastąpi nam też lunch do pracy.
Zupa jogurtowa
Składniki:
100 g kaszy bulgur lub pęczak
litr bulionu
pół łyżeczki suszonej mięty
solidna szczypta soli, pieprzu, kuminu i ostrej papryki (najlepiej pul biber)
2 duże opakowania jogurtu greckiego
2 łyżki masła
zielenina do podania
Przepis na zupę jogurtową
Kaszę ugotować w bulionie z przyprawami i zostawić do ostudzenia, żeby była ciepła, ale nie gorąca. Dodać jogurt i masło, dokładnie wymieszać trzepaczką, uważając, żeby jogurt się nie zważył. Podawać udekorowane szczypiorkiem, suszoną miętą i papryką.
Sałatka z fasoli z tahini
Składniki:
puszka fasoli (u mnie czerowona) – odsączona
mała cebula – drobno posiekana
natka pietruszki – drobno posiekana
po łyżce tahini, oliwy, octu jabłkowego i soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Przepis na sałatkę z fasoli z tahini
Wymieszać razem po łyżce tahini, oliwy, octu jabłkowego i soku z cytryny, sól i pieprz. Dodać fasolę i cebulę. Wymieszać i podawać udekorowane natką pietruszki.
Pudding Noego
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy pęczak lub pszenicy na kutię
puszka ciecierzycy
garść suszonych moreli
garść suszonych daktyli
garść orzechów
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
duża łyżka miodu
łyżeczka wody różanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pestki z połowy granatu do dekoracji
Przepis na pudding Noego
Wymieszać wszystkie składniki i podawać udekorowane pestkami granatu.
Stambuł do zjedzenia
Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo Buchmann
Data premiery: 2020
Liczba stron: 288
Okładka: twarda