Makaron to mój ulubiony szybki obiad. Comfort food, ale większość sosów robi się tylko tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Wersji smakowych są setki a większość z nich jest całkiem zdrowa, efektowna i sycąca.
Większość najsłynniejszych przepisów pochodzi z Włoch, ale nie musi być to typowe włoskie primo, bo zwykle nie ma po nim żadnego drugiego dania, więc nie trzeba się ograniczać z ilością sosu i dodatków.
Najlepsze w przepisach na makarony jest to, że pomysły nigdy się nie kończą.
Mój ulubiony z tych top 10 o tej porze roku to makaron z sosem grzybowym. Grzyby są od Gesslerowej. W sensie ze sklepu internetowego z żywnością delikatesową tradycyjnie polską typu barszcz czy konfitura, ale też z produktami importowanymi z Włoch schroniskosmakow.pl
Makaron puttanesca z anchois, kaparami i oliwkami
Składniki na 2 porcje:
pół opakowania długiego makaronu – u mnie wstążki
ząbek czosnku obrany i pokrojony na plasterki
5 filecików anchois ze słoika + 2 do dekoracji
2 łyżki kaparów + kilka do dekoracji
garść dużych ciemnych oliwek – u mnie kalamata
puszka pomidorów (całych)
szczypta chili – najlepiej suszonego peperoncino
pół łyżeczki oregano
świeżo zmielony pieprz
Przepis na makaron puttanesca
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na patelni podsmażyć czosnek, anchois, kapary i oliwki. W międzyczasie ugotować. Dodać pomidory wraz z zalewą, chili, pieprzem i oregano. Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z gorącym sosem. Udekorować anchois i kaparami.
Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
pół opakowania długiego makaronu
mała cebula – drobno pokrojona
15 g suszonych grzybów – u mnie borowików
pół szklanki wody z namaczania grzybów
kieliszek czerownego wina
2 łyżki śmietany do dekoracji
łyżka masła
świeżo zmielony pieprz
natka – drobno posiekana
gruszka pokrojona na półplasterki do fekoracji
Przepis na makaron z sosem grzybowym
Grzyby podgotować 10 minut i zostawić namoczone na noc.
Makaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć cebulę i pokrojone na kawałki grzyby. Dodać masło, pół szklanki wody w której moczyły się grzyby, wino i pieprz. Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z gorącym sosem. Podawać posypane natką pietruszki, udekorowane półplasterkami gruszki i z łyżką śmietany na wierzchu.
Makaron cacio e pepe z serem i pieprzem
Składniki:
pół opakowania długiego makaronu
ćwierć szklanki wody z gotowania makaronu
2 łyżki masła
łyżka świeżo zmielonego pieprzu
100 g startego na małych oczkach parmezanu
odrobina pieprzu i startego parmezanu do dekoracji.
Przepis na makaron cacio e pepe z serem i pieprzem
Makaron ugotować al dente. W tym czasie roztapiamy na patelni maslo. Dodajemy pieprz, wodę z gotowania makaronu, odcedzony makaron i starty ser. Mieszamy aż ser się roztopi a sos będzie kremowy. Przekładamy na talerze i dekorujemy parmezanem i pieprzem.
Makaron z cukinią i serem
Składniki na dwie porcje:
pół opakowania długiego makaronu
2 łyżki oliwy do smażenia
ząbek czosnku pokrojony w paski
mała cukinia lub pół dużej – u mnie mała żółta pokrojona w cienkie plasterki
świeżo zmielony pieprz
50 g tartego parmezanu
Przepis na makaron z cukinią i serem
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć plasterki cukinii z obu stron. Makaron ugotować al dente. Na patelnię z cukinią dodać odsączony makaron, doprawić pieprzem i dodać parmezan. Wymieszać aż ser się roztopi i podawać.
Makaron z ragu bianco z indyka
Składniki na 3 porcje:
200 g makaronu np. rigatoni
300 g mielonego udka z indyka
80 ml białego wina
40 g masła extra
20 g selera naciowego
20 g marchewki
20 g białej cebuli
20 g zielonego groszku
2 ząbki czosnku
10 g suszonych pomidorów w oleju
40 g parmezanu
800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
sól, pieprz,
świeże zioła
oliwa do smażenia
Zacierki z wiosennymi warzywami
Składniki:
150 g drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem)
pęczek rzodkiewek razem z listkami
ząbek czosnku przetarty przez praskę
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki startego parmezanu
ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 ml oliwy
2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami
garść groszku cukrowego
2 garście młodego szpinaku – umytego
garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami
marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski
mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski
parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji
Makaron z pesto z kwiatów cukinii z krewetkami
Składniki:
garstka pestek słonecznika
szalotka drobno pokrojona
8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych
pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
ćwierć szklanki oliwy
pół małej cukinii pokrojonej na półplasterki
kropla olejku z bergamotki lub skórka starta z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
400 gkrewetek – mrożonych i oczyszczonych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
świeżo zmielony pieprz do dekoracji
opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie
Spaghetti carbonara
Składniki na 2 porcje:
100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków)
całe jajko
żółtka z 2 jajek
2 łyżki startego sera pecorino
duża szczypta soli i pieprzu
makaron – pół paczki spaghetti
Makaron all’Amatriciana
Składniki:
2 porcje makaronu
100g boczku lub podgardla pokrojonego w drobną kostkę
puszka pomidorów razem z zalewą lub podobna ilość passaty pomidorowej i kilka pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz
70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce
Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.
To prawda, nie ma jak domowy.