Najlepsze przepisy na makarony – top 10

Najlepsze przepisy na makarony – top 10

Makaron to mój ulubiony szybki obiad. Comfort food, ale większość sosów robi się tylko tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Wersji smakowych są setki a większość z nich jest całkiem zdrowa, efektowna i sycąca.

Większość najsłynniejszych przepisów pochodzi z Włoch, ale nie musi być to typowe włoskie primo, bo zwykle nie ma po nim żadnego drugiego dania, więc nie trzeba się ograniczać z ilością sosu i dodatków.

Najlepsze w przepisach na makarony jest to, że pomysły nigdy się nie kończą.


Mój ulubiony z tych top 10 o tej porze roku to makaron z sosem grzybowym. Grzyby są od Gesslerowej. W sensie ze sklepu internetowego z żywnością delikatesową tradycyjnie polską typu barszcz czy konfitura, ale też z produktami importowanymi z Włoch schroniskosmakow.pl

puttanesca

Makaron puttanesca z anchois, kaparami i oliwkami

Składniki na 2 porcje:


pół opakowania długiego makaronu – u mnie wstążki

ząbek czosnku obrany i pokrojony na plasterki
5 filecików anchois ze słoika + 2 do dekoracji
2 łyżki kaparów + kilka do dekoracji
garść dużych ciemnych oliwek – u mnie kalamata
puszka pomidorów (całych)
szczypta chili – najlepiej suszonego peperoncino
pół łyżeczki oregano
świeżo zmielony pieprz

Przepis na makaron puttanesca

Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na patelni podsmażyć czosnek, anchois, kapary i oliwki. W międzyczasie ugotować. Dodać pomidory wraz z zalewą, chili, pieprzem i oregano. Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z gorącym sosem. Udekorować anchois i kaparami.

Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

pół opakowania długiego makaronu

mała cebula – drobno pokrojona
15 g suszonych grzybów – u mnie borowików
pół szklanki wody z namaczania grzybów

kieliszek czerownego wina
2 łyżki śmietany do dekoracji
łyżka masła
świeżo zmielony pieprz
natka – drobno posiekana

gruszka pokrojona na półplasterki do fekoracji

Przepis na makaron z sosem grzybowym

Grzyby podgotować 10 minut i zostawić namoczone na noc.
Makaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć cebulę i pokrojone na kawałki grzyby. Dodać masło, pół szklanki wody w której moczyły się grzyby, wino i pieprz. Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z gorącym sosem. Podawać posypane natką pietruszki, udekorowane półplasterkami gruszki i z łyżką śmietany na wierzchu.

Makaron cacio e pepe z serem i pieprzem

Makaron cacio e pepe z serem i pieprzem

Składniki:

pół opakowania długiego makaronu
ćwierć szklanki wody z gotowania makaronu
2 łyżki masła
łyżka świeżo zmielonego pieprzu
100 g startego na małych oczkach parmezanu
odrobina pieprzu i startego parmezanu do dekoracji.

Przepis na makaron cacio e pepe z serem i pieprzem

Makaron ugotować al dente. W tym czasie roztapiamy na patelni maslo. Dodajemy pieprz, wodę z gotowania makaronu, odcedzony makaron i starty ser. Mieszamy aż ser się roztopi a sos będzie kremowy. Przekładamy na talerze i dekorujemy parmezanem i pieprzem.

Makaron z cukinią i serem

Makaron z cukinią i serem

Składniki na dwie porcje:

pół opakowania długiego makaronu
2 łyżki oliwy do smażenia
ząbek czosnku pokrojony w paski
mała cukinia lub pół dużej – u mnie mała żółta pokrojona w cienkie plasterki
świeżo zmielony pieprz
50 g tartego parmezanu

Przepis na makaron z cukinią i serem

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć plasterki cukinii z obu stron. Makaron ugotować al dente. Na patelnię z cukinią dodać odsączony makaron, doprawić pieprzem i dodać parmezan. Wymieszać aż ser się roztopi i podawać.

makaron z indykiem

Makaron z ragu bianco z indyka

Składniki na 3 porcje:


200 g makaronu np. rigatoni
300 g mielonego udka z indyka
80 ml białego wina
40 g masła extra
20 g selera naciowego
20 g marchewki
20 g białej cebuli
20 g zielonego groszku
2 ząbki czosnku
10 g suszonych pomidorów w oleju
40 g parmezanu
800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
sól, pieprz,
świeże zioła
oliwa do smażenia


Pełny przepis tutaj.

Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto

Zacierki z wiosennymi warzywami

Składniki:

150 g drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem)
pęczek rzodkiewek razem z listkami
ząbek czosnku przetarty przez praskę
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki startego parmezanu
ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 ml oliwy
2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami
garść groszku cukrowego
2 garście młodego szpinaku – umytego
garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami
marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski
mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski
parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji

Pełny przepis tutaj.

makaron z pesto z kwiatów cukinii

Makaron z pesto z kwiatów cukinii z krewetkami


Składniki:


garstka pestek słonecznika
szalotka drobno pokrojona
8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych
pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
ćwierć szklanki oliwy
pół małej cukinii pokrojonej na półplasterki
kropla olejku z bergamotki lub skórka starta z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
400 gkrewetek – mrożonych i oczyszczonych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
świeżo zmielony pieprz do dekoracji
opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie

Pełny przepis tutaj.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Składniki na 2 porcje:


100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków)
całe jajko
żółtka z 2 jajek
2 łyżki startego sera pecorino
duża szczypta soli i pieprzu
makaron – pół paczki spaghetti

Pełny przepis tutaj.

spaghetti Amatriciana

Makaron all’Amatriciana

Składniki:


2 porcje makaronu
100g boczku lub podgardla pokrojonego w drobną kostkę
puszka pomidorów razem z zalewą lub podobna ilość passaty pomidorowej i kilka pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz
70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce

Pełny przepis tutaj.


Related Posts

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Nadmiar bigosu czy kapusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach te świąteczne potrawy są już […]

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]



2 thoughts on “Najlepsze przepisy na makarony – top 10”

  • Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *