Trufle śliwkowo – daktylowe

Trufle śliwkowo – daktylowe

Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych w Batidzie. Trufle dużo lepiej się lepią niż tradycyjne czekoladowe, nie rozpuszczają się i zawierają sporo błonnika. Zdrowe i pyszne.

Składniki:

80 g śliwek kalifornijskich
80 g świeżych daktyli
25 g kakao w proszku
kakao do obtaczania kulek

Przepis na zdrowe trufle

Daktyle wypestkować, śliwki pokroić na ćwiartki. Wymieszać owoce i kakao a następnie zblendować na gładką masę. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtoczyć w kakao i schłodzić.


Related Posts

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one […]

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos jest jedną z ulubionych potraw wigilijnych podawanych do stołu w wielu polskich domach. Mimo długiego procesu jego wykonania, wiele z nas tęskni za jego smakiem i nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *