Uwielbiam klimat lat ‘90, bo wtedy się wychowałam. Bardziej smakuje mi kukurydza z puszki niż z kolby,smakują mi też lekko obciachowe dania typu kopiec kreta (tu przepis). Mięsny jeż to obecny na każdym świątecznym stole talerz wędlin, tylko że przerobiony na buźkę jeża i wyśmiany w programie Pamiętniki z wakacji z 2012.
Serial wyśmiewał się z (braku) kapitału społecznego głównych bohaterów, ale też z dań podawany w naszych rodzinach od pokoleń, które przygotowywały nasze babcie, a teraz z pieczołowitością przygotowujemy je my i dalibyśmy się pokroić za ich sekretne receptury.
Przepis na mięsny jeż
Składniki:
kabanosy lub parówki
wędlina w plasterkach np. szynka dojrzewająca do owinięcia kabanosów
wędlina w plasterkach do ułożenia kształtu twarzy np. salami, polędwica, szynka
2 kawałki pasztetu na policzki
3 oliwki
kawałek cytryny
Jak przygotować mięsnego jeża?
Kabanosy owijamy wędliną. Następnie przykrywamy plasterkami innej wędliny. Układamy buzię jeża z kolorowych produktów np. oliwek, winogron czy cytryny.
Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz.