Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a potem po prostu rozmrozić i rozwałkować, gdy złapie nas handra. Kształt nie musi być idealny, bo chodiz o smak a nie żeby stać przy piekarniku cały wieczór, a wzorek robi się w sekundę specjalnym wałkiem. Kiedy są gotowe wyglądają pięknie i zapach unosi się w całym domu. Od razu możemy poczuć się lepiej, przepis jest prosty i nie wymaga dużo zachodu. Za to jest efektowny dzięki soli wędzonej i niecodziennemu słodko-słonemu smakowi. Jest też bezpretensjonalny i od razu widać, że to wypiek domowy a nie z taśmy produkcyjnej. Każdy będzie pytał jest ich sekretnym składnikiem, bo sól wędzona to niecodzienny składnik, którego odrobinka wzbogaci każdy przepis. Można ją kupić w Internecie lub w sklepie z przyprawami. Wałek do robienia wzorków jest ze sklepu internetowego z prezentami – do wyboru są różne wzory.
Mam słabość do tego sklepu, bo wiąże się z nim pewna historia.
Kiedy odchodziłam z pracy w Mordorze, gdzie pracowałam 5 lat, dostałam pożegnalny prezent. Była to spersonalizowana deska do krojenia z moim imieniem i napisem Najlepsza Kucharka. Przyszło mi wtedy do głowy, żeby zacząć robić zawodowo coś związanego z gotowaniem, bo na pewno mam do tego więcej serca niż do tabelek w Excellu. W ten sposób zaczęłam pracować w szkole gotowania i założyłam tego bloga!
Po wielu latach intensywnego używania oryginalna deska niestety się rozpadła i wtedy zrobiłam sobie nową – taką samą, ale już z nazwą bloga. W tym samym zamówieniu przyszły też wzorkowe wałki do ciasteczek, które zawsze poprawiają mi humor. Zwykle używam tego w kropeczki, bo przypomina mi moje ulubione bolesławieckie talerzyki.
Składniki na ok. 30 sztuk (można zrobić sobie połowę a reszte ciasta zamrozić na zaś)
125 g mąki
125 zimnego masła
50 cukru
łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta z całej cytryny
jajko
sól morska wędzona do dekoracji
Przepis na ciasteczka z wędzoną solą
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników oprócz soli morskiej. Włożyć je na 15 minut do zamrażalki. Następnie odrywać z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę cienko rozwałkować na macie do pieczenia wałkiem do ciasta we wzorek tak żeby nadać im lekko prostokątny kształt i żeby powstał wzorek na wierzchu. Przed upieczeniem każde ciasteczko posypać kilkoma kryształkami soli wędzonej.
Piec 10 minut w 190 stopniach w piekarniku.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!