Idealna sprawa na ciepłe dni to napoje. Proste, wykwintne, ale koniecznie otrzeżwiające, z lodem, owocami, z chia i z elektrolitami.
Coś trzeba przecież pić, kiedy jest tak gorąco. Zobaczcie najpopularniejsze przepisy z mojego bloga!
1. Chelada
Dawno nie piłam piwa i nie wiem czy mogłabym wrócić do raczenia się zwykłym piwkiem nie rzemieślniczym. Chyba od kiedy przerzuciłam się na czerwone wino byłoby to niewykonalne. Teraz jest jednak za gorąco na cokolwiek oprócz rosé i michelady.
Jeśli lubisz cytrynową margaritę i meksykańskie klimaty, ale jest zbyt gorąco i chcesz coś prostszego, szybszego i tańszego, to pokochasz cheladę.
To letni orzeźwiający drink na bazie piwa, soku z limonki i przypraw. Jeśli jest dodatkowo pikantny to nazywa się go micheladą. Nazwa pochodzi od “mi chela helada”, czyli zimnego piwa, bo to idealna sprawa na upały. Robi się dosłownie chwilkę i nie trzeba żadnego sprzętu barmańskiego, więc idealna sprawa na grilla.
Jeśli mamy lód w kostkach to super, jeśli nie też będzie pyszna, byle piwo było zimne.
Klasyczna chelada to zimne piwo, sok z limonki i sól (np. jako dekoracja brzegu szklanki). Ja dodaję też przyprawy np, odrobinę sosu worcestershire, sojowego i tabasco, ale nie na tyle, żeby całość była pikantna ja w klasycznej micheladzie.
Moim ulubionym barem w Warszawie jest Bar Pacyfik. Między innymi dlatego, że podają tu kilka wariantów tego pysznego napoju na lato.
Składniki chaledy
dobrze schłodzone jasne piwo
sok wyciśnięty i skórka starta z limonki
po chluście sosu worcestershire, sojowego i tabasco
kilka kostek lodu (opcjonalnie)
sól do dekoracji rąbka szklanki (opcjonalnie)
Przygotowanie chelady:
Do szklanki wlać so, skórkę z limonki i sosy. Dodać kilka kostek lodu. Zalać piwem. Podawać od razu.
2. Espresso tonik – mrożona kawa z tonikiem
Podobno zamiłowanie do smaku gorzkiego świadczy o skłonnościach socjopatycznych. Nic na to nie poradzę, lubię gorzkie napoje. Zwłaszcza kiedy jest ciepło. Moim ulubionym jest mrożona kawa z tonikem. Jest zimna, podwójnie gorzka i cytrynowa. Espresso tonic to też bardzo prosty napój. Wystarczy lód, tonik i kawa. Możemy przyrządzić je sobie w każdym sklepie czy na stacji benzynowej, gdzie jest lód w jednorazowych kubkach i ekspres do kawy. Oczywiście w domu będzie nam jeszcze łatwiej.
Składniki Espresso tonik
kubek kostek lodu – lub odpowiednia ilość zwykłych kostek lodu
ok. 200 ml toniku
kawa espresso
Przepis na espresso tonik
Do kubka z kostkami lodu wlewamy tonik do ¾ wysokości kubka. Na to wlewamy espresso – może być gorące prosto z ekspresu, bo całość zostanie schłodzona przez lód.
3. Różowe wino
Rose łączą najlepsze cechy białych i czerwonych win. Są codziennym, niedrogim napojem, który dobrze pasuje do jedzenia. To dobry pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka.
Więcej o różowych winach na lato tutaj
4. Koktajl truskawkowy
Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało.
Składniki koktajlu truskawkowego:
pół kilo truskawek
pół łyżeczki kardamonu
łyżka octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym.
5. Lemoniada z ogórkiem i syropem z bzu
Czarny bez to jeden z najlepszych sezonowych smaczków. Syrop można kupić już gotowy w sklepie ekologicznym, więc nie jest to bardzo wymagający przepis. Za to będzie pyszny i oryginalny!
Składniki na lemioniadę z ogórka:
duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki
sok z 2 limonek
100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
kilka listków świeżej mięty
litr wody gazowanej
szczypta soli
Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem
Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem z czarnego bzu. Przed podaniem rozcieńczamy wodą gazowaną i podajemy z kostkami lodu.
6. Koktajl gazpacho
Kiedy jest gorąco nie mamy ochoty nic jeść. Jeśli jednak będziemy się żywić tylko słodzonymi napojami, to nie wyjdzie nam to na dobre. Dużo lepsza opcją jest obiad w płynie, czyli koktajl gazpacho.
Składniki koktajlu gazpacho:
puszka pomidorów w kawałkach lub pół opakowanie passaty
pół obranego ogórka szklarniowego
1/4 czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
mały ząbek czosnku przetarty przez praskę
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta pieprzu i soli
szklanka zimnej wody
Przepis na koktajl gazpacho
Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl.
7. Szprycer malinowy
Nie ma nic lepszego niż wino z owocami. Uwielbiam maliny i nigdy nie mam ich dosyć
Składniki szprycera malinowego:
pół opakowania malin
pół butelki białego wina
łyżka miodu
szczypta rozmarynu
200 ml zimnej wody gazowanej
sok z połowy cytryny
lód do podania
Maliny, syrop/miód i wino miksujemy z drobno posiekanym rozmarynem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę i kilka kostek lodu na każdą porcję.
8. Koktajl arbuz-mięta-chia
Arbuz to kolejny smak lata. Kiedy znudzi nam się jedzenie go samego, możemy przerobić go na lody i chłodzące napoje.
Składniki:
pół kilo arbuza pokrojonego na kawałki
szklanka zaparzonej mięty, ostudzona
3 łyżki nasion chia
sok z 2 cytryn
Arbuza zblendować lub zmiksować i wymieszać w dzbanku z herbatką miętową. Dodać sok z cytryn i chię. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z lodem.
9. KOKTAJL Z MANGO I KARDAMONEM
To łatwy w przygotowaniu i zdrowy napój czy śniadanie na bazie mango i gruszek, którego smak został podkręcony kardamonem.
Składniki koktajlu z mango:
pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
2 gruszki
dojrzałe mango
łyżeczka kardamonu
Siemię lniane gotujemy przez 5 minut. Następnie studzimy i blendujemy wraz z pokrojonymi na kawałki owocami i kardamonem.