Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem. Owczy ser szopski zna każdy, kto był na wakacjach w Bułgarii. Można go kupić w sklepach bałkańskich, ale dużo łatwiej dostępny jest ser bałkański (owczo-krowi), który jest w każdym supermarkecie. Taka sałatka będzie idealna na piknik i grilla dla dużej grupy osób, albo jeśli nie wiecie, ile osób przyjdzie i nie chcecie stać za dużo przy garach.
Składniki:
2 ogórki szklarniowe – obrany i pokrojony na plasterki
2 papryki – zielona i czerwona – oczyszczone i pokrojone na kawałki
6 dojrzałych pomidorów – pokrojonych na ósemki
pęczek natki pietruszki – posiekanej
duża czerwona cebula – drobno pokrojona w krążki
opakowanie sera szopskiego lub bałkańskiego
duża puszka groszku – odsączona
oliwa z oliwek lub olej do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Przepis na sałatkę szopską z groszkiem
W misce na sałatkę wymieszać ogórka, paprykę, groszek, pomidory i natkę. Posypać cebulą, pieprzem i startym na tarce serem bałkańskim. Na to idzie solidny chlust oliwy i sałatka do grilla gotowa.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Zielona, zdrowa, mega apetyczna. To co lubię!
Nie znam tego sera 😉 Jednak chętnie bym spróbowała 😉 A cała sałatka wygląda smakowicie 😉
Warto próbować nowości, a ten ser przypomina trochę fetę. Można go trzeć na tarce, bo jest trochę twardszy niż feta.
Sałatka zachęca do spróbowania jej, chodź ja nie lubię groszku ale się skuszę i zrobię ja w domu 😊😊
Można bez groszku – będzie bardziej tradycyjnie