Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Kiedy nie robię rosyjskich sałatek typu mimoza, w których się specjalizuję, zwykle pada na sałatkę typu Waldorf. Nie interesuje mnie szczególnie oryginalny przepis, bo on też zmieniał się kilka razy (np. pierwotnie nie było w nim orzechów, bez których nie wyobrażam sobie tej sałatki, za to był majonez, którego nie chce mi się kręcić). Uwielbiam tę sałatkę ze względu na smak selera. Ponieważ mam jabłka i orzechy z działki, to nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych składników, żeby ją zrobić.
Jak wygląda moja wersja?
Składniki:
połówka dużego selera korzeniowego
2 jabłka
sok z cytryny
seler naciowy – 5 łodyg
świeżo zmielony czarny pieprz
garstka rodzynek (lub 10 winogron)
100 g sera pleśniowego (niebieski)
10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę na patelni
pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji

 

Przygotowanie:
Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw na długie cienkie paski.
Kiedy mamy już przygotowaną całą taśmę produkcyjną, na spód każdej porcji kładziemy paski selera naciowego. Na to seler korzeniowy i jabłko, Posypujemy pieprzem, serem, rodzynkami i orzechami. Na koniec dekorujemy kilkoma cząstkami mandarynki.

 

 


Related Posts

Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol. Zachwyciła […]

Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na każdą osobę: garść roszponki jabłko sok z całej cytryny pół małej dyni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *