Bardzo lubię dania, które są połączeniem dwóch różnych pysznych dań. Jeśli nie mogę się zdecydować czy mam ochotę na humus czy na sałatkę ryżową, mogę zrobić 2 w 1.
Sałatka ryżowa to letnia klasyka, ale można ją podkręcić czarnym ryżem, który jest bardziej orzechowy i zdrowszy.
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki czarnego lub dzikiego ryżu
garść sezamu podprażonego na patelni
ząbek czosnku i sok z połowy cytryny (oba opcjonalnie)
pół szklanki oleju rzepakowego i pól szklanki wody
puszka cieciorki
2-3 łodygi selera naciowego
po pól czerwonej papryki i zielonego ogórka
czerwona cebula
mała puszka kukurydzy z chili
garść orzechów włoskich podprażonych na patelni (do dekoracji)
2 jajka ugotowane na twardo (do dekoracji)
świeżo mielony pieprz (do dekoracji)
Jak przygotować sałatkę z czarnym ryżem?
Ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ostudzić.
Sezam zmiksować z oliwą (oraz czosnkiem i sokiem z cytryny, jeśli ich używamy). Dodać garść cieciorki z puszki, pół szklanki zimnej wody i zmiksować na gładki sos. Gdyby sos był za gęsty można dodać jeszcze trochę wody.
Drobno pokroić seler i cebulę, zaś paprykę i ogórka pokroić na większe kawałki. Wymieszać warzywa z ryżem i sosem sezamowym. Dodać jeszcze garstkę cieciorki z puszki i całą kukurydzę z puszki.
Każdą porcję udekorować połówką jajka, orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.
Humusowa sałatka z czarnym ryżem
