Zestaw pochodzi z warsztatów Jerzego Nogala, dotyczących wykorzystania w kuchni ekologicznego nabiału Polmlek Maćkowy. Maćkowy kojarzy się oczywiście z Gdańskiem i Pomorzem a przepisy miały oddawać ducha kuchni regionalnej – kociewskiej i pomorskiej.
Kociewie to bardzo ciekawy region położony między Borami Tucholskimi a Wisłą, który nie słynął może z wielkiego bogactwa, ale za to był znany z dobrych zup typu pazibroda.
Dziś będzie regionalna zupa kociewska zaklepka. To postna zupa zaklepana, czyli zabielona śmietaną i zagęszczona mąką.
Na drugie będą placki ziemniaczane, ale dość nietypowe, bo parzone mlekiem. Takie regionalne placki nazywa się blincami.
Skoro jesteśmy na Pomorzu, to zjemy je oczywiście z rybką – a dokładniej z pastą z serka wiejskiego, śledzia i jabłka.
Typowe dla kuchni wiejskiej jest też celebrowanie oleju.
Kiedyś olej tłoczyło się 2 razy do roku – na Święta i Wielkanoc. To był prawdziwy rarytas, więc druga pasta jest z serkiem wiejskim, tymiankiem, cebulą i olejem.
Placki jako 2 danie mają też ten plus, że można je łatwo przerobić na deser – wystarczy posypać cukrem.
Przepis na warzywną zupę – zaklepkę z Kociewa
Składniki:
por, seler, pietruszka, 2 marchewki, 2 ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 litry wody
200 g śmietany 18%
3 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier i gałka muszkatołowa do smaku
jajka ugotowane na twardo (po jednym na talerz) – obrane i przekrojone na pół
natka pietruszki do dekoracji
Jak przygotować zupę warzywną zupę zaklepkę
Warzywa ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozprowadzić niewielką ilością zupy. Następnie dodać do gotującej się zupy.
Podawać z jajkiem na twardo i natką.
Przepis na placki ziemniaczane parzone mlekiem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków – umytych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
cebula duża – starta na tarce o grubych oczkach
pół litra mleka
80 g mąki
2 jajka
sól i pieprz do przyprawienia
olej lub masło klarowane do smażenia
Pasta tymiankowa z cebulą i serkiem wiejskim
serek wiejski – w tym przepisie Polmlek – Maćkowy
2 łyżki oleju rzepakowy
kilka gałązek świeżego tymianku – odszypułkowanego
mała cebula drobno pokrojona
Pasta ze śledzia i serka
serek wiejski np. Polmlek – Maćkowy
3 filety śledziowe w oleju – pokrojone w kostkę
jabłko np. szara reneta pokrojone w kostkę
mała cebula drobno pokrojona
kilka listków mięty
Szprotki i świeży tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru soku. Nie wyrzucać soku, tylko zostawić, żeby zebrał się krochmal, który dodamy do masy na placki. Odsączone ziemniaki zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Po kilku minutach odcedźić nadmiar mleka i dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i pieprzu.
Placki usmażyć na rozgrzanym oleju.
Składniki na obie pasty wymieszać osobno.
Podawać usmażone pasty na plackach. Udekorować szprotką lub tymiankiem.