Zupa kminkowa z uszkami

Zupa kminkowa z uszkami

Jakiś czas temu byłam na wyjeździe dla blogerów winiarskich. Jego elementem było wyjątkowe spotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej.

Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej.

Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu.

Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem tak jak w starych książkach kucharskich, ale ja postanowiłam zaszaleć i zjeść ją dziś z uszkami.

Przy okazji dowiedziałam się trochę o historii tego zapomnianego dania.

Zupa kminkowa była kiedyś symbolem kulinarnym małopolski.To idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dobrze robi na brzuszek.

Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, zwłaszcza w kuchni góralskiej i żydowskiej. Dziś nie znamy tego smaku. A czego nie znamy, tego nie lubimy. A przecież to takie pyszne danie, które kiedyś jadło się na śniadanie, z zasmażką, z groszkiem ptysiowym, lub na obiad z grzanką jak w Ratuszowej.

Przede wszystkim taką zupę robi się dosłownie chwilę – zwłaszcza jeśli mamy gotowy bulion z poprzedniego i kupne mrożone uszka.

Składniki na 4 porcje

porcja włoszczyzny – obranej i pokrojonej na kawałki
cebula
porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona
2 płaskie łyżki kminku
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe
ząbek czosnku

20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami
koperek do posypania

Przepis na zupę z kminku

Wszystkie składniki zupy gotować przez 2 godziny. Przecedzić i podawać z ugotowanymi uszkami (ok 5 na porcję) i odrobiną koperku.

Można też użyć gotowego bulionu. Wtedy po prostu gotujemy go z kminkiem przez 15 minut a przed smaym podaniem dodajemy mrożone uszka i gdy będą ciepłe podajemy na stół.


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. […]

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *