To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii.
Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje, dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz obie na raz, sam czy sama i będzie Ci potem słabo. Marakuja najczęściej dostępna jest w Biedrze i na bazarach. Jest też pyszna jako “cytrynka” do herbaty, więc warto się z nią zaprzyjaźnić.
Składniki:
puszka mleka kokosowego
2 świeże marakuje
pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości
łyżeczka esencji waniliowej
100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy na połówki i wygrzebujemy łyżką miąższ. Dodajemy do zupy razem w wanilią.
Opcja:
Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca dodajemy ugotowany ryż. Podajemy ciepłą.
niecodzienny pomysł na słodką zupę, super 🙂
musi byc pyszna
Ta zupa musi być pyszna! Jadłam ostatnio w jednej z warszawskich knajp zupę z białą czekoladą, ale na bazie pora 😉 Wszystko wskazuje na t że będę jeść czekoladowe zupy coraz częściej.
Nie lubię zbytnio słodkich zup, ale pewnie z dodatkiem kaszy jaglanej zamiast ryżu bym chętnie zjadła 🙂