“Ziarna dają siłę” – recenzja

“Ziarna dają siłę” – recenzja

Niedocenianie kiedyś ziarna, które były traktowane jako coś oczywistego (jak kasza jaglana), albo stanowiły egzotyczną rzadkość (jak quinoa), nagle stały się podstawą naszej diety i głównym tematem książek kulinarnych. Płaskurka, frikeh, chia czy amarantus stały się łatwiej dostępne. Moda na kuchnię bezglutenową sprawiła, że stały się też bardziej znane.
Jeśli nie macie pomysłów na dania z ziarnami, na pomoc nadciąga cały zastęp książek. Jeśli czytaliście “Jaglany detoks” Marka Zaremby, “Qmam kaszę”Mai Sobczak, “Ziarno” Dominiki Wójciak, czy “Kaszomaniaka”, to do pełnej kolekcji brakuje Wam tylko “Ziarna dają siłę”.
Chrissy Freer nawołuje do powrotu do prostego, nieprzetworzonego jedzenia, opartego o super ziarna, najlepiej nierafinowane, pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Wie o czym mówi, bo jest z zawodu dietetykiem.

 

Co bym ugotowała z tej ziarnistej książki?
Dobrze wygląda quinoa zapiekana ze śliwkami, frittata z warzywami i serem kozim, bezglutenowe ciasto marchewkowe, sałatka z gryki i buraków, ryżanka z pieczonym rabarbarem, sałatka z kalafiora, ryżu i soczewicy, naleśniki z ziarnami chia, burgery i muffinki owsiane z rabarbarem. Bardzo ciekawie wygląda też woda jęczmienna z cytryną. Dobrym patentem, którego nie znałam, jest posypywanie warzyw nasionami chia.
A wszystko to dania bogate w witaminy, z niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością błonnika

ziarna-daja-sile2

 

Ziarna dają siłę
Autorka: Chrissy Freer
Wydawnictwo: Buchmann
Data premiery: 2015
Ilość stron: 224
Okładka: miękka


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *