Austrian Tasting Warsaw – wino austriackie w Warszawie

Austrian Tasting Warsaw – wino austriackie w Warszawie

27 kwietnia 2021 odbędzie się #AustrianTastingWarsaw
W tym roku spotkanie z winem austriackim wyjątkowo w formule online.
Będzie to okazja do rozmów z producentami, degustowania próbek win i wymiany informacji oraz do zaznajomienia się Austrian Wine In Depth i z raportem Austria drink business.

W otrzymanych przeze mnie próbkach są wina od topowych austriackich producentów:
Heinrich Gernot und Heike
Domäne Wachau
Preisinger-Reinberger
Huber Markus
Lenz Moser
Schloss Gobelsburg

Austria leży na tej samej szerokości geograficznej co Burgundia. Słoneczne lato i chłodne noce sprzyjają świeżym, skoncentrowanym i  aromatycznym  winom o dobrej kwasowości,  jednocześnie dojrzałym i świeżym. Większość produkcji win austriackich to wina białe.

Dominują tu gospodarstwa rodzinne i charakteryzują się dobrym stosunkiem ceny do jakości.

 W Austrii uprawia się międzynarodowe odmiany wina, takie jak Riesling, Pinot noir czy Chardonnay. Warto jednak spróbować miejscowych szczepów takich jak  białe Gruner Veltliner, Rotter  Veltliner  i typowy dla Wiednia  Gemischter Satz.  Pojęcie to oznacza miks różnych białych odmian pochodzących z jednej winnicy. Kiedyś większość europejskich win wyglądało właśnie tak. Będąc w Austrii koniecznie trzeba spróbować Gruner Veltlinera, który jest dumą tego regionu, oraz Sauvignon Blanc i czerwonego Blauer Wildbacher (Schilcher) ze Styrii. Słynne są też austriackie Rieslingi, których nie rośnie tu dużo (zaledwie 4% upraw), ale za to ich jakość jest bezbłędna.

Z czerwonych odmian najpopularniejsze lokalne odmiany to  Zweigelt,  Blaufränkisch I Sankt Laurent. 

Austriackie wino pasuje do kuchni środkowoeuropejskiej w tym polskiej, ale też do dań kuchni azjatyckich.

Większość regionów winiarskich znajduje się we wschodniej części wzdłuż granicy ze Słowacją i węgrami. Wynika to z tego, że Austria to kraj górzysty, więc trudno by zapewnić dobre warunki do opraw w zachodniej części kraju.  Jednocześnie ułatwia to enoturystykę, bo regiony winiarskie są bliżej naszej granicy i niedaleko od siebie.

Największe regiony, gdzie uprawia się wino to Wachau, Kremstal, Styria, Burgenland i Wiedeń, który jest jedyną europejską stolica, gdziej masowo uprawia się wino.

Austria jest także światowym liderem organicznego rolnictwa. 15% winnic jest uprawiana zgodnie z wytycznymi ekologicznego winogrodnictwo i posiada certyfikat np. programu certyfikacji zrównoważona Austria. Wina organiczne i biodynamiczne  można też rozpoznać dzięki zielonego logo produktu organicznego Unii Europejskiej. Natomiast symbol DAC na etykiecie wskazuje na regionalną typowość produktu (to odpowiednik AOC lub DOC).


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Wiesbaden – przewodnik kulinarny

Wiesbaden – przewodnik kulinarny

Dostojewskiemu pomysł pojechania do Wiesbaden podsunęła żona. Biedaczek miał depresję. Jeśli czytaliście “Gracza” to wiecie, że pobyt w tym uzdrowisku nie wyszedł mu na zdrowie. Także ja, chociaż Wiesbaden to jedno z moich ulubionych miejsc na świecie, nie poznałam go nigdy od strony prozdrowotnej. Szczerze mówiąc zawsze kiedy wracam z Wiesbaden jestem przesłodzona, lekko wcięta i jest mi trochę słabo. Zdecydowanie jednak […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *