Święta, święta i po świętach. Wielkanoc to tak naprawdę 3-dniowy weekend a kupujemy jakby we wtorek miał być potop. Co zrobić, żeby nie zmarnować dekoracji typu rzeżucha, nadmiaru jajek, białej kiełbasy i resztki z otwartej butelki wina?
Na Mazowszu zamiast żurku na Wielkanoc jada się barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem. Kiedy żurek nam się przeje możemy wypróbować ten przepis.
Barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Składniki na 3 porcje:
litr bulionu
pół litra zakwasu z buraka
podsmażona na patelni biała kiełbasa
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżeczki chrzanu
szczypiorek do dekoracji
Przepis na barszcz czerwony z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Na talerzu ułożyć kiełbasę, 2 połówki jajka i łyżeczkę chrzanu.
W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze.
Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią.
W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo jajek na twarto.
Szparagi z sosem Bolzano
Składniki na 2 porcje:
pęczek szparagów – odcinamy końcówki
sos:
3 jajka na twardo – drobno posiekane
łyżka octu jabłkowego
łyżka musztardy
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki majonezu
łyżka oliwy
rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki)
Przepis na szparagi z sosem Bolzano
Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą
Bigos jemy na wszystkie święta. Zwykle trochę go zostaje. Co z nim zrobić?
Bigos z kimchi
Składniki:
pół kilo bigosu
ćwierć kilo kimchi
Przepis na bigos z kimchi
Wymieszać gorący bigos z kimchi i podawać od razu.
Białą kiełbasę jemy zwykle raz do roku. Co można z nią zrobić po świętach?
Kanapki z białą kiełbasą i winogronami
Składniki:
humus do posmarowania chleba
surowa biała kiełbasa na każdą osobę
mały ząbek czosnku – przetarty przez praskę
po szczypcie majeranku, papryki, kuminu
czerwona cebula cienko pokrojona
kilka ciemnych winogron na osobę
podprażone pestki słonecznika
Przepis na kanapki z białą kiełbasą i winogronami
Kiełbasę wyjąć z osłonki, połamać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i przyprawy. Na tłuszczu z kiełbaski podsmażyć cebulę zostawiając trochę surowej cebuli do dekoracji. Po chwili dodać na patelnię winogrona.
Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą.
Moja ulubiona zupa to PLS patato leek soup z przepisu Alison Roman. Jej sekret to mnóstwo koperku i innej zieleniny. Dlaczego by nie wykorzystać rzeżuchy, która została po świętach?
Zupa z ziemniaków i pora z rzeżuchą
Składniki:
2 łyżki masła
2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
2 kostki rosołowe
duży pęczek koperku
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
rzeżucha do dekoracji
Przepis na zupę z ziemniaków i pora z rzeżuchą
Na maśle podsmażyć cebulę, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryć warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i posiekany pęczek koperku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą.
A co zrobić. jeśli zostanie nam otwarte wino? Ciasto!
Ciasto z czerwonym winem
Składniki:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
ćwierć szklanki kakao
2 łyżki kawy inki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli i tyle samo cynamonu
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szklanka wytrawnego czerwonego wina
Przepis na ciasto z czerwonym winem
Wymieszaj mokre składniki i zmiksuj je w dużej misce. Następnie dodaj suche składniki do tego naczynia i zmiskuj do połączenia się składników.
Piecz w keksówce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.