Ze wszystkich win musujących na świecie, z dużą pewnością można stwierdzić, że to właśnie champagne cieszy się największą estymą. Dlaczego ten trunek stał się taki sławny? Przeczytaj w materiale przygotowanym przez Kondrat Wina Wybrane.
Prawdziwy champagne pochodzi tylko… z Champagne. Koniec kropka.
Gdy na myśl przychodzi nam wino musujące, praktycznie od razu myślimy o szampanie. Wyjątkowość tego francuskiego alkoholu jest tak mocno zakorzeniona w naszej świadomości, jak dobra jakość niemieckich samochodów, precyzja szwajcarskich zegarków czy wytrzymałość i ponadczasowy styl amerykańskich jeansów.
Warto jednak pamiętać, że na dobrą sprawę „szampan” to konkretny rodzaj wina, pochodzącego wyłącznie z regionu winiarskiego Champagne w północno-wschodniej Francji. Wyjątkowy, dosyć surowy klimat Szampanii, a także doskonalona przez setki lat technika produkcji trunku sprawiła, że jakości oryginalnego champagne nie da się ani podrobić, ani bezpośrednio porównać z niczym innym.
Champagne – wiesz, że to coś wyjątkowego, gdy czujesz złożoność w każdym łyku.
Szampańskie wino nie bez kozery nazywane jest królem bąbelków. Otwierając butelkę dobrej jakości wina z napisem „Champagne” na etykiecie, możemy mieć pewność, że to produkt stworzony z pasją, a podczas jego wytwarzania zadbano a każdy szczegół. Proces produkcji szampana kontrolowany jest przez instytucję – Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) – która nadzoruje w zasadzie każdy etap powstawania tego alkoholu: od zbiorów winogron, aż po dystrybucję i promocję.
Sekret aromatu i smaku vin de Champagne tkwi zarówno w rodzajach winorośli wykorzystywanych do jego produkcji, jak i w specyficznym procesie fermentacji. Po ręcznym zebraniu owoców (głównie z odmian chardonnay, pinot noir lub pinot meunier) oraz ostrożnym wytłoczeniu, tak, by sok nie został on zabarwiony ciemnymi skórkami „pinotów”, nastawia się tzw. wino podstawowe, podlegające standardowej fermentacji alkoholowej w kadziach lub dębowych beczkach. Po jej zakończeniu następuje tzw. assemblage, czyli mieszanie win podstawowych z różnych szczepów i roczników, by maksymalnie utrzymać profil aromatyczno-smakowy szampana z danej wytwórni.
Prawdziwy champagne nie powstałby jednak bez etapu, który następuje potem – a mianowicie bez powtórnej fermentacji. Gotowe, wymieszane wina podstawowe przelewa się do butelek, po czym dodaje się określoną przez producenta dawkę drożdży oraz cukru i umieszcza w specjalnych, obrotowych stojakach, szyjkami do dołu, dzięki czemu powstający podczas drugiej fermentacji osad zbiera się w okolicach korka.
Ostatni etap to tzw. oczyszczanie oraz dosage. Pierwsza z wymienionych czynności polega na usunięciu osadu z szyjki przez wymrożenie go, druga natomiast – na uzupełnieniu utraconej objętości trunku mieszanką cukru i starego wina, co decyduje o poziomie wytrawności danego vin de Champagne.
Wino z rejonu Champagne – kilka ciekawostek, które warto znać
O ile każdy szampan pochodzi z Szampanii… o tyle w Szampanii produkuje się także inne wina, niebędące szampanami. Jeszcze do niedawna na rynku znaleźć można było wino Crémant de Champagne, różniące się od szampana inną fakturą bąbelków oraz pominięciem etapu assemblage. Od jakiegoś czasu wina te nie są już dostępne pod tą nazwą – w wyniku porozumień zawartych z CIVC, „kremanty” produkowane są wyłącznie poza Szampanią.
Producenci szampańskiego trunku prześcigają się między sobą… w wielkościach butelek, w których sprzedają champagne. To wyjątkowe wino możemy znaleźć w opakowaniach o objętości od 9,4 centylitra (butelka „jedna ósma”) aż po gigantyczne butle typu „suweren” czy „prymas” mające około 27 litrów objętości.
Champagne to wspaniały trunek – mając do dyspozycji tak wielką butelkę, nie pozostaje nic innego niż wyprawić iście szampańską imprezę!
Materiał Partnera
Pij odpowiedzialnie!