Hiszpania winami stoi

Hiszpania winami stoi

Czy są tu osoby, którym hiszpańskie wino kojarzy się z tylko… sangrią? Mamy nadzieję, że nie. Oczywiście, orzeźwiający drink na bazie czerwonego wina, świeżych, sezonowych owoców i lodu jest doskonałym wyborem w upalny letni dzień. Jednak Hiszpania to jedna z najbardziej różnorodnych winnych destynacji na świecie, która oferuje nam szeroki wybór win czerwonych, białych, różowych czy musujących. Opisanie ich wszystkich w jednym artykule jest praktycznie niemożliwe. Spójrzmy zatem na te najbardziej popularne.

Hiszpańskie wina w gronie światowych liderów 

Zanim jednak przejdziemy do najsmaczniejszej części, poznajmy kilka faktów. Hiszpania z 138 regionami winiarskimi jest jednym z trzech największych producentów wina na świecie (za Francją i Włochami). Klasyfikacja win hiszpańskich odbywa się według dwóch głównych kryteriów – czasu dojrzewania i miejsca pochodzenia. Pierwsze kryterium dzieli się w tym przypadku na kategorie: 

Joven – oznacza, że wino nie dojrzewało w beczce. Najlepiej spożyć je w czasie dwóch lat od zabutelkowania.

Roble – to wino, które w beczce dojrzewało kilka miesięcy.

Crianza – najpopularniejsza kategoria dla hiszpańskich win czerwonych. Oznacza, że wino dojrzewało co najmniej 2 lata, z czego przez pół roku w beczce (dotyczy tylko win czerwonych). Z kolei białe i różowe muszą dojrzewać przez co najmniej rok, w tym 6 miesięcy w beczce.

Reserva – w przypadku win czerwonych czas dojrzewania wynosi co najmniej 3 lata, z czego rok w beczce, a białych lub różowych – minimum dwa lata, z czego 6 miesięcy w beczce.

Gran Reserva – to wino, które dojrzewało przynajmniej 5 lat, w tym 18 miesięcy w beczce (dla win czerwonych) albo minimum 4 lata, w tym przez pół roku w beczce (dla win białych i różowych). 

wino

W przypadku drugiej kategorii wyróżniamy z kolei: 

Vino de Mesa — czyli wino spełniające wymogi technologiczne oraz sanitarne, ale pochodzące z winogron o nieustalonym pochodzeniu i jakości. Vino de la Tierra — w tym przypadku wiemy, z którego regionu Hiszpanii pochodzi trunek. Vinos de Calidad con Indicacion Geografica – wina, które nie spełniają wymogów DO. Denominacion de Origen — wino produkowane w określonym regionie winiarskim, spełniające wymogi organu nadzorczego, między innymi w zakresie szczepów winorośli czy technik upraw i produkcji. Denominacion de Origen Calificada — ta kategoria jest obecnie zarezerwowana wyłącznie dla dwóch rodzajów win hiszpańskich: Rioja oraz Priorat, a oznacza wysokiej jakości trunki produkowane z zachowaniem szeregu restrykcyjnych reguł i charakteryzujące się wysokimi cenami. Vino de Pago – wino z taką etykietą oznacza trunek wyprodukowany w konkretnej, renomowanej posiadłości.

Rioja – królowa hiszpańskich stołów

Wiele z najbardziej znanych hiszpańskich win jest czerwonych — i nie bez powodu! Są one idealnym dopełnieniem dla kuchni środkowej Hiszpanii, gdzie powstają jedne z najlepszych czerwonych win w tym kraju. Oto trzy najbardziej popularne odmiany vino tinto:

1. Rioja

Synonim hiszpańskiego wina. Region La Rioja jest położony w dolinie rzeki Ebro i jest jednym z zaledwie dwóch regionów, które uzyskały prestiżową klasyfikację DOC. Czerwone wina Rioja mogą mieć różne smaki i style, od lekkich, świeżych i owocowych do tanicznych, głębokich i złożonych. Możemy spodziewać się w nich aromatów ciemnych owoców pestkowych (wiśni i śliwek) z nutami ziół i wanilii. Wina są zazwyczaj wytrawne i średnio intensywne, z umiarkowaną do wysokiej kwasowości.

2. Ribera Del Duero

To chyba drugie najpopularniejsze hiszpańskie czerwone wino, produkowane w północnym regionie Castilla y León. Jego nazwa pochodzi od położenia obok rzeki Duero. Prawie całe produkowane tu wino jest czerwone, w dużej części z winogron tinto fino (regionalna nazwa tempranillo). Inne odmiany to cabernet sauvignon, merlot, malbec i garnacha. Wina z Ribera del Duero są zazwyczaj bardziej intensywne niż te z Rioja.

3. Priorat

Drugi z dwóch hiszpańskich regionów DOC, położony w Katalonii. Priorat jest znany z pełnych smaku czerwonych i jednych z najdroższych hiszpańskich win, co wynika ze stosunkowo niskich plonów. Wina tego rodzaju są ziemiste w smaku z wyczuwalnymi aromatami czarnych owoców, dymu, jagód i ziół. 

Nie tylko czerwone! 

Mimo że zwykle myśląc o najbardziej kultowych hiszpańskich winach, przychodzą nam do głowy czerwone trunki, to równie godne uwagi są wina białe. Są one produkowane na całym półwyspie i odzwierciedlają ogromną różnorodność winogron, smaków i technik produkcji wina. W rzeczywistości, najczęściej uprawiana w tym kraju winorośl – airén – jest biała, chociaż jest głównie używana do produkcji brandy. Oto trzy przykłady hiszpańskich białych win, których warto spróbować: 

1. Albariño 

To wspaniale orzeźwiające, lekkie wino jest produkowane w północno-zachodniej Hiszpanii i Portugalii, a zwłaszcza w regionie Rias Baixas w Galicji. Dobrej jakości Albariño jest kwaskowate i znajdziemy w nim nuty brzoskwini, melona oraz cytrusów. Niezastąpione z owocami morza czy grillowaną rybą. 

2. Godello 

Podobnie jak Albariño, Godello to rodzaj winogron uprawianych w Galicji, a konkretnie na niewielkim obszarze winiarskim Valdeorras. Mimo że przez wiele lat trunek ten pozostawał praktycznie zapomniany, aktualnie przeżywa swoje odrodzenie. Wina z rodzaju Godello są wytrawne z wyczuwalną nutą mineralną i aromatami cytrusów, jabłek lub melona. Doskonałe jako dodatek do duszonej ośmiornicy czy grillowanej, tłustej ryby. 

3. Biała Rioja 

Tak, wina z Rioja są zazwyczaj czerwone, ale wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że region ten produkuje również niezwykle smaczne, białe wina, znane jako Rioja Blanco. Są one zazwyczaj produkowane z winogron viura, chociaż malvasia, biała garnacha i białe tempranillo są również powszechne. Biała Rioja może być lekka i świeża lub bogata i orzechowa, a bardziej pełne odmiany są często starzone przez ponad dekadę. 

Świat hiszpańskich win jest pełen różnorodności i niespodzianek w kwestii smaku. Degustacja win z tego słonecznego kraju to przygoda obowiązkowa, którą trzeba przeżyć nawet, gdy jest się kilka tysięcy kilometrów od Półwyspu Iberyjskiego!

Pamiętaj, żeby pić odpowiedzialnie, bo alkohol nie jest zdrowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak działa marketing wina (taki jak np. informacja prasowa, którą właśnie czytasz) i jak dbać o zdrowie, jeśli pijesz alkohol, posłuchaj mojego podcastu.


Related Posts

Wina różowe na lato – niespodziewany atak różu

Wina różowe na lato – niespodziewany atak różu

Wina różowe w kartach win i na półkach sklepowych traktowane są po macoszemu. Nie ma ich zbut dużo. Są uważane za napój na lato i dla bab. Ewentualnie rosé mogą pić czarne charaktery z filmów o Jamesie Bondzie. Wino dla bab, więc nie są traktowane poważnie i uważa się, że jeśli ktoś jest fanem różowego, to nie świadczy to zbyt dobrze o jego guście i wyrafinowanym smaku. Wiele […]

Tapas fiesta i hiszpańskie wina

Tapas fiesta i hiszpańskie wina

W 2019 miałam postanowienie, żeby wstąpić do jakiegoś klubu towarzyskiego najlepiej, żeby był to klub kolacyjny i w ten weekend byłam aż na dwóch! Pierwszy to Czytaj, gotuj i jedz, który testuje książki kucharskie i przepisy z nich a drugim była Tapas Fiesta, czyli hiszpańska odsłona Blogerskiego Klubu Degustacyjnego o hiszpańskich winach. W czasie spotkania winno-kulinarnego mogłam poznać wina hiszpańskie od Anecoop Bodegas, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *