Gruzińskie wino – czy dalej smakuje Polakom?

Gruzińskie wino – czy dalej smakuje Polakom?


Polacy lubią wino, a blisko połowa respondentów pijących wino próbowała już wina gruzińskiego.
Jakie wino lubią Polacy?


Jak dowodzą badania przeprowadzone przez SW Research, Polacy pijący wino sięgają po nie częściej niż po piwo, wódkę czy likiery. Kupując je, zdecydowana większość, bo aż 74% badanych, sugeruje się rodzajem wina. Dopiero drugim elementem, który wpływa na naszą decyzję konsumencką, jest cena — zwraca na nią uwagę ponad 46% respondentów. W pozostałej kolejności smakosze wina kupują je ze względu na markę (30%) i kraj pochodzenia danego trunku (24% badanych).


Blisko ¾ respondentów deklaruje spożycie wina przy okazji spotkań z rodziną lub znajomymi, a 68% podczas przyjęć i imprez. Bez okazji wino pije 43% ankietowanych. Polacy najczęściej piją wino w domu (56%), ewentualnie u rodziny lub znajomych (32%). Warto dodać również, że wino kupujemy samodzielnie (71%). Swoje ulubione wino cenimy za jego smak i aromat (69%).


Najpopularniejszymi miejscami zakupu win są supermarkety (43%), dyskonty (36%) i sklepy alkoholowe (31%). Co ciekawe na zakup win online decyduje się tylko 4% respondentów.

Wino lubimy i się nim interesujemy. Dowodzą tego sami respondenci – spośród respondentów, którzy kupią wino samodzielnie, 35% sprawdza informacje o nim w internecie, 27% prosi o radę sprzedawcę, a 12% pyta lub dzwoni do znajomego.

Wina z Gruzji w Polsce


Za gruzińskimi winami stoi tradycja sięgająca 8000 lat i PRL. Alazani Valley, Old Tbilisi, czy Saperavi, to najczęściej kupowane przez Polaków wina gruzińskie z Kachetii – najstarszego na świecie regionu, jeśli chodzi o uprawę winogron, leżącego we wschodniej części Gruzji.


Chociaż nazwy regionów produkcji win gruzińskich nie są powszechnie znane w Polsce, to 66% respondentów wskazało w badaniu, że ma pozytywne skojarzenia z Gruzją. 55% ankietowanych ceni gruzińską kulturę kulinarną, a niemal połowa (46%) ankietowanych próbowała już gruzińskiego wina.
Polacy deklarują zakup win gruzińskich głównie w specjalistycznych sklepach z winami oraz sklepach z alkoholem.

„Polacy lubią Gruzję, cenią jej kuchnię i wino. To nie dziwi – Gruzja dopracowała do perfekcji połączenie tradycji z nowoczesnością, oferując wysokiej jakości wina” – komentuje Szymon Milonas, sommelier i ambasador win gruzińskich. „Najmodniejszy w tej chwili na świecie trend win naturalnych i tzw. bursztynowych ma swoje początki właśnie w Gruzji i używanej tam do fermentacji qvevri – glinianych naczyń, które dla utrzymania stałej i niskiej temperatury są zakopywane w ziemi” – dodaje Milonas.

Pamiętaj, żeby pić odpowiedzialnie, bo alkohol nie jest zdrowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak działa marketing wina (taki jak np. informacja prasowa, którą właśnie czytasz) i jak dbać o zdrowie, jeśli pijesz alkohol, posłuchaj mojego podcastu.


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Pijane misie

Pijane misie

Uwielbiam banalnie proste przepisy. Chleb z pomidorem i cebulą dużo bardziej mi smakuje niż pieczone godzinami mięsa nadziewane niewiadomo czym. Przecież mało kto jest profesjonalnym kucharzem i ma tyle wolnego czasu. Moją ulubioną przegryzką koktajową są pijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *