Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “Sztuką Gotowania”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie to przecież sztuka łączenia składników i kreatywności a nie nudne powtarzanie formułek.

Kiedy rozumiemy przepisy, możemy dowolnie je modyfikować i zapomnieć o przepisie.
Chyba że jest tak ciekawy jak u Niki Segnit.

Co dziś będzie na obiad?

Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa.
Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się dosłownie chwilkę a smak jest nieziemski. Żeby się udała nie potrzeba żadnych umiejętności, ale trzeba mieć bardzo dobre bakalie. Świeże daktyle irańskie można kupić przez Internet w Kuchniach Świata.

Zupa z soczewicy i moreli

Zupa z soczewicy i moreli

Składniki:
cebula – obrana i pokrojona w kostkę
2 marchewki – obrane i pokrojone w talarki
oliwa lub masło klarowane do smażenia
250 g czerwonej soczewicy (wypłukanej na sicie pod kranem)
2 łyżeczki mielonego kuminu
po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki i pieprzu
150 g posiekanych suszonych moreli (bez pestek)
listki bazylii do dekoracji

Przepis na zupę krem z soczewicy i moreli
Cebulę i marchew wrzucić do rondla z oliwą z oliwek i dusić 10 minut. Dodać czerwoną soczewicę, przyprawy, morele i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut aż soczewica zmięknie. Zmiksować na gładką masę (gdyby była za gęsta dolać jeszcze wody) i podawać na talerzu udekorowanym listkiem bazylii.

Kolorowa sałatka z galaretką

Kolorowa sałatka z galaretką

Składniki na 3 porcje:
galaretka wiśniowa – przygotowana wg. przepisu na opakowaniu poprzedniego dnia w 1 naczyniu
3 łodygi selera naciowego – oczyszczone z włókien
ok. kilo arbuza – pokrojonego w kostkę z wyjętymi pestkami
ogórek – umyty i pokrojony w półplasterki
200 g sera korycińskiego – u mnie z czarnuszką
puszka kukurydzy konserwowej – odsączonej z zalewy
po łyżce sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy
dymka razem ze szczypiorem – drobno posiekana
garść płatków migdałów – podprażonych na patelni

Przepis na sałatkę z galaretką
Na talerzu układamy arbuza, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę galaretkę, ogórka, ser pokrojony w grubą kostkę i kukurydzę. Polewamy sosem z sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy. Posypujemy dymką i płatkami migdałów.

Panna cotta daktylowa

Panna cotta daktylowa

Składniki:
ok 15 daktyli – u mnie świeże irańskie
duże opakowanie śmietanki kremówki 30% – u mnie 330 ml
330 ml mleka – tyle ile śmietanki
4 łyżeczki żelatyny w proszku
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru w prawdziwą wanilią
duża szczypta soli
kwiaty jadalne do dekoracji – u mnie płatki chabrów

Przepis na panna cottę daktylowa
Śmietanę przelać do garnka. Kubeczkiem po śmietanie odmierzyć tyle mleka ile było śmietany i przelać do garnka. Dodać daktyle z wyjętymi pestkami i podgrzać do zagotowania się. Wyłączyć podgrzewanie.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Namoczoną żelatynę dodać do mleka z daktylami razem z esencją waniliową i solą. Zmiksować całość na gładką masę. Następnie przelać do 6 pojemniczków lub foremek do pana cotty, udekorować płatkami chabrów, zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na noc.

Przed podaniem posypać płatkami jadalnych kwiatów.


Related Posts

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!   Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami 3 łyżki masła pół opakowania fety pokrojonej na kawałki świeżo zmielony pieprz […]

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano kaszę tak ugotowaną, żeby każde ziarnko było osobno. Spróbujcie takiej wersji cytrusowo-orzechowej. Składniki: szklanka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *