Śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną

Śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną

Wigilia to moje ulubione święta jeśli chodzi o kulinaria. Jest dość zdrowo i podaje się kilka moich ukochanych potraw np. barszcz na zakwasie, kompot z suszonych owoców czy pierogi.
Nie wyobrażam sobie tego święta bez tradycyjnych smaków. Są jednak też potrawy do których się nie mogę przekonać np. karp i staram się zastąpić go czymś nowoczesnym.
W tym roku zamiast karpia będą śledzie na ciepło. Przepis ten powstał, kiedy chciałam w środku nocy przetestować kilka przepisów z “Italia do zjedzenia” Bartka Kieżuna, ale nie miałam odpowiednich składników a sklep był już zamknięty. Nawet jakby był otwarty to i tak pewnie nie byłoby w nim sycylijskich sardeli i orzeszków piniowych. Zrobiłam więc własną przepyszną wersję włoskiego klasyka – sardeli po palermitańsku i to był strzał w dziesiątkę.
W tym przepisie ważne jest, żeby użyć śledzi w oleju, bo takich nie trzeba namaczać i lepiej się pieką.

Przepis na śledzie na ciepło
Składniki:

ok 14 filetów śledziowych w oleju
100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej
3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
garść migdałów blanszowanych
garść suszonej żurawiny
cytryna
25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
pęczek koperku posiekany

słodka papryka w proszku do dekoracji
14 wykałaczek

Przepis na śledzie na ciepło

Przepis na śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną

Śledzie odsączyć z oleju i cebuli i ułożyć skórką do dołu (zostawić trochę oleju). Polać je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Drugą połówkę cytryny pokroić na półplasterki.
Na patelni podsmażyć mąkę z ciecierzycy z czosnkiem i migdałami. Kiedy się zarumienią dodać kilka łyżek oleju ze śledzi, żurawinę i ser. Podsmażyć przez chwilę i zestawić z ognia, żeby nadzienie trochę ostygło. Dodać połowę koperku, wymieszać i lepić z nadzienia kulki. Każdą kulkę owinąć filetem ze śledzia tworząc rolmopsy i spiąć wykałaczką. Na wierzchu każdego rolmopsa ułożyć migdał z farszu. Rozdzielić je plasterkami cytryny.
Wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, żeby śledzie były ciepłe i przyrumienione z góry.
Odsączyć sos, który puszczą śledzie i ostrożnie przełożyć na talerz (można też po prostu zapiec na talerzu, który dobrze znosi temperaturę). Podawać na ciepło posypane resztą koperku i słodką papryką w proszku.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu […]

Rolmopsy ze śledzia z suszonymi śliwkami

Rolmopsy ze śledzia z suszonymi śliwkami

Czy rolmopsy mogą poprawić nam humor? Jakiś czas temu przeczytałam książkę Toma Kerridge’a “Dieta szczęścia. Uwolnij dopaminę, zrzuć zbędne kilogramy.” To zbiór przepisów na jesienną chandrę, które mają sprawić, że będziemy przyjemnie najedzeni, schudniemy i do tego pobudzimy produkcję hormonów szczęścia. Bo są przecież potrawy, po których jest nam od razu lepiej np. czekolada, awokado czy … śledź. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *