Najlepsze przepisy na śledzie

Najlepsze przepisy na śledzie

Planujecie noc śledziożerców? A może po prostu potrzebny Wam przepis na święta? Przecież śledzie można jeść nie tylko w poście i na Wigilię.
Skąd wzięła się taka popularność śledzi i skąd aż tyle przepisów w każdym polskim domu?
Są podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską i składnikiem wigilijnej wieczerzy, która dla wielu osób jest ulubionym posiłkiem w roku.

Wiele osób ma ambiwalentny stosunek do śledzi. Kojarzą się z długim przygotowaniem i postnymi daniami. Kiedyś post trwał prawie przez pół roku. Ryba była na szczęście postna. Można też było jeść raki, ostrygi i nawet kaczki, W biedniejszych domach kończyło się często na śledziu.

Jedzie Zapust na koniu- wywija po moście,
Frasują się komornice – co będą jeść w poście.
Stoi beczka śledzi,
Niech każdy je, w domu siedzi.
Stoi beczka piwa,
Niech każdy pije, póki żywa.

I dobrze, bo śledź zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i zwiększa poziom serotoniny.
Ale jak odświeżyć przepisy na śledzia, żeby nawet osoby sceptyczne go pokochały?

Śledzie z grzybami i cebulą

Śledzie z grzybami i cebulą


Składniki:
Zalewa:
300 ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki octu

100 g grzybów – u mnie mrożone podgrzybki i kurki – oczyszczone i pokrojone na kawałki
pół kilo śledzi – filety w oleju – odsączone i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki
2 czerwone cebule – obrane i drobno posiekane
pęczek koperku – drobno posiekany
3 liście laurowe
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
kilka kulek ziela angielskiego – roztarte w moździerzu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju

Przepis na śledzie z grzybami i cebulą

Składniki zalewy podgrzać w garnku. Grzyby zalać zalewą i gotować przez kilka minut. Zostawić do przestudzenia, Kiedy wystygną odsączyć i przełożyć do dużego słoika. Dodać śledzie, cebulę, koperek i przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na 3 dni.

Śledzie z granatem i wakame

Śledzie z granatem i wakame


Składniki:

200 g płatów śledziowych w oleju
2 małe białe cebule – drobno pokrojone
owoc granatu
świeżo zmielony pieprz
garść suszonych glonów wakame

Przepis na śledzie z granatem i wakame
Granat rozcinamy w połowie. Pestki wytrząsamy do miski stukając o skórkę łyżką. Glony wakame zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Odsączamy. Śledzie kroimy w centymetrowe paski i posypujemy pieprzem. Mieszamy pestki granatu z odsączonymi glonami, cebulą i śledziem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się przegryzły w lodówce.

Śledź z chrzanem i chałwą

Śledź z chrzanem i chałwą


Składniki:
200 g filetów śledziowych w oleju
200 g śmietany 18%
5 łyżeczek chałwy
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na patelni

Przepis na śledzia z chrzanem i chałwą
Śledzie kroimy w centymetrowe paski. W dużym słoiku mieszamy śmietaną z pokruszoną chałwą i chrzanem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Przepis na sałatkę ze śledzia matiasa z groszkiem i ogórkiem

SAŁATKA ZE ŚLEDZI MATIASÓW Z GROSZKIEM I OGÓRKIEM

Składniki na 2 porcje:
250 g filetów matiasów z oleju odsączonych (albo zwykły filet ze śledzia)
sok i skórka starta z limonki
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
puszka groszku – odsączona
mały ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki
garstka kaparów
kiełki do dekoracji lub koperek (u mnie kiełki rzodkiewki)
Pełny przepis tutaj.

Przepis na tatara ze śledzia z papryką, ogórkiem i chilli


TATAR ZE ŚLEDZIA


Składniki:
3 filety śledziowe w oleju – odsączone
pół czerwonej papryki – drobno posiekanej w kostkę
pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę
kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie)
ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
sok z całej limonki
łyżeczka oleju (u mnie lnianego)
pół łyżeczki ostrej pasty chili
pół pęczka szczypiorku lub dymki – drobno posiekane

Pełny przepis tutaj.

Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą


ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ

Składniki:
250 g filetów śledziowych / matjasów w oleju (nie w solance)
3 czubate łyżki musztardy
4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo)
pół łyżki mielonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka płynnego miodu
świeżo zmielony pieprz

Pełny przepis tutaj.

Przepis na śledzie na ciepło


ŚLEDZIE NA CIEPŁO Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ


Składniki:
ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko
100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej
3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
garść migdałów blanszowanych
garść suszonej żurawiny
cytryna
25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
pęczek koperku posiekany
słodka papryka w proszku do dekoracji
14 wykałaczek

Pełny przepis tutaj.

śledzie z fasolą i śliwkami z octu

ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI


Składniki:
100 g suchej fasoli Jaś
5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g
sok z całej cytryny
czerwona cebula drobno pokrojona
połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek)
3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki
świeżo mielony pieprz


Pełny przepis tutaj.

ŚLEDZIE Z WÓDKĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ


ŚLEDZIE Z WÓDKĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ


Składniki:
2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki
2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka
4 filety śledziowe typu matias (u mnie majtasy SEKO) pokrojone ukośnie na 4 kawałki
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu
sok z całej cytryny
kieliszek wódki
olej lub oliwa
Pełny przepis tutaj.


Related Posts

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu […]

Rolmopsy ze śledzia z suszonymi śliwkami

Rolmopsy ze śledzia z suszonymi śliwkami

Czy rolmopsy mogą poprawić nam humor? Jakiś czas temu przeczytałam książkę Toma Kerridge’a “Dieta szczęścia. Uwolnij dopaminę, zrzuć zbędne kilogramy.” To zbiór przepisów na jesienną chandrę, które mają sprawić, że będziemy przyjemnie najedzeni, schudniemy i do tego pobudzimy produkcję hormonów szczęścia. Bo są przecież potrawy, po których jest nam od razu lepiej np. czekolada, awokado czy … śledź. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *