Planujecie noc śledziożerców? A może po prostu potrzebny Wam przepis na święta? Przecież śledzie można jeść nie tylko w poście i na Wigilię.
Skąd wzięła się taka popularność śledzi i skąd aż tyle przepisów w każdym polskim domu?
Są podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską i składnikiem wigilijnej wieczerzy, która dla wielu osób jest ulubionym posiłkiem w roku.
Wiele osób ma ambiwalentny stosunek do śledzi. Kojarzą się z długim przygotowaniem i postnymi daniami. Kiedyś post trwał prawie przez pół roku. Ryba była na szczęście postna. Można też było jeść raki, ostrygi i nawet kaczki, W biedniejszych domach kończyło się często na śledziu.
Jedzie Zapust na koniu- wywija po moście,
Frasują się komornice – co będą jeść w poście.
Stoi beczka śledzi,
Niech każdy je, w domu siedzi.
Stoi beczka piwa,
Niech każdy pije, póki żywa.
I dobrze, bo śledź zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i zwiększa poziom serotoniny.
Ale jak odświeżyć przepisy na śledzia, żeby nawet osoby sceptyczne go pokochały?
Śledzie z grzybami i cebulą
Składniki:
Zalewa:
300 ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki octu
100 g grzybów – u mnie mrożone podgrzybki i kurki – oczyszczone i pokrojone na kawałki
pół kilo śledzi – filety w oleju – odsączone i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki
2 czerwone cebule – obrane i drobno posiekane
pęczek koperku – drobno posiekany
3 liście laurowe
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
kilka kulek ziela angielskiego – roztarte w moździerzu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju
Przepis na śledzie z grzybami i cebulą
Składniki zalewy podgrzać w garnku. Grzyby zalać zalewą i gotować przez kilka minut. Zostawić do przestudzenia, Kiedy wystygną odsączyć i przełożyć do dużego słoika. Dodać śledzie, cebulę, koperek i przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na 3 dni.
Śledzie z granatem i wakame
Składniki:
200 g płatów śledziowych w oleju
2 małe białe cebule – drobno pokrojone
owoc granatu
świeżo zmielony pieprz
garść suszonych glonów wakame
Przepis na śledzie z granatem i wakame
Granat rozcinamy w połowie. Pestki wytrząsamy do miski stukając o skórkę łyżką. Glony wakame zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Odsączamy. Śledzie kroimy w centymetrowe paski i posypujemy pieprzem. Mieszamy pestki granatu z odsączonymi glonami, cebulą i śledziem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się przegryzły w lodówce.
Śledź z chrzanem i chałwą
Składniki:
200 g filetów śledziowych w oleju
200 g śmietany 18%
5 łyżeczek chałwy
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na patelni
Przepis na śledzia z chrzanem i chałwą
Śledzie kroimy w centymetrowe paski. W dużym słoiku mieszamy śmietaną z pokruszoną chałwą i chrzanem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy sezamem.
SAŁATKA ZE ŚLEDZI MATIASÓW Z GROSZKIEM I OGÓRKIEM
Składniki na 2 porcje:
250 g filetów matiasów z oleju odsączonych (albo zwykły filet ze śledzia)
sok i skórka starta z limonki
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
puszka groszku – odsączona
mały ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki
garstka kaparów
kiełki do dekoracji lub koperek (u mnie kiełki rzodkiewki)
Pełny przepis tutaj.
TATAR ZE ŚLEDZIA
Składniki:
3 filety śledziowe w oleju – odsączone
pół czerwonej papryki – drobno posiekanej w kostkę
pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę
kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie)
ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
sok z całej limonki
łyżeczka oleju (u mnie lnianego)
pół łyżeczki ostrej pasty chili
pół pęczka szczypiorku lub dymki – drobno posiekane
ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ
Składniki:
250 g filetów śledziowych / matjasów w oleju (nie w solance)
3 czubate łyżki musztardy
4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo)
pół łyżki mielonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka płynnego miodu
świeżo zmielony pieprz
ŚLEDZIE NA CIEPŁO Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko
100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej
3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
garść migdałów blanszowanych
garść suszonej żurawiny
cytryna
25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
pęczek koperku posiekany
słodka papryka w proszku do dekoracji
14 wykałaczek
ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI
Składniki:
100 g suchej fasoli Jaś
5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g
sok z całej cytryny
czerwona cebula drobno pokrojona
połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek)
3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki
świeżo mielony pieprz
ŚLEDZIE Z WÓDKĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ
Składniki:
2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki
2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka
4 filety śledziowe typu matias (u mnie majtasy SEKO) pokrojone ukośnie na 4 kawałki
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu
sok z całej cytryny
kieliszek wódki
olej lub oliwa
Pełny przepis tutaj.