Kiedy gotujemy nie da się raczej zrobić jednocześnie szybko, tanio, prosto i pysznie. Wiele potraw można jednak przygotować dzień wcześniej i tylko wykończyć, kiedy na niedzielny obiad przychodzą goście.
W tym zestawie poprzedniego dnia przygotowujemy nasiona konopii do posypania makaronu, rybę do podgrzania i deser.
Wszystko jest bardzo proste i efektowne a głównymi smakami będą ryba i pomarańcze. Nic nie kojarzy się z zimą lepiej niż cytrusy.
W przepisach jest kilka niecodziennych składników jak zielony makaron z algami i nasiona konopii, ale można je kupić w sklepie ze zdrową żywnością – także przez Internet np.w zdrowym sklepie Bee.pl.
Makaron z anchois i nasionami konopii
Lubicie wegańskie wersje nie wegańskich przepisów? Dziś będzie “kawior” z nasion konopii. Prawdziwy kawior czy bottarga są drogie i trudno dostępne. Zapewniają jednak to wyjątkowe coś – dodatkową teksturę w bardzo prostym daniu z makaronem, kiedy pękają pod naciskiem języka. Nasiona konopi są zdrowe i mają wyjątkowy lekko orzechowy smak. Zobaczcie jak pyszne są w wersji marynowanej.
Składniki na 4 porcje:
makaron – u mnie zielony makaron z algami
ćwierć kostki masła
8 filecików anchois i łyżka oleju ze słoika anchois
natka pietruszki do dekoracji
Nasiona konopii:
ćwierć szklanki octu jabłkowego
ćwierć szklanki sosu sojowego
ćwierć szklanki wody
ćwierć szklanki nasion konopii
ząbek czosnku
listek laurowy
łyżeczka cukru
Przepis na makaron z anchois i nasionami konopii
Zaczynamy od “kawioru” z konopii, bo jego przygotowanie trwa najdłużej. Możemy to jednak zrobić poprzedniego dnia i mieć go już gotowy. Poza tym wystarczy zagotować wszystkie składniki na małym ogniu przez pół godziny, jeśli mamy czas to zostawiamy je w zalewie na noc i odcedzamy przed samym podaniem.
Nasiona konopi będą miękkie, ale nie rozgotowane, więc będą pękać na języku jak prawdziwy kawior.
Reszta dania to już klasyczny włoski makaron z masłem i anchois.
To jeden z tych przepisów, który wszyscy kochają. Bo można mieć super obiad z rzeczy ze spiżarni, gdy nie mamy nic świeżego i bo sos robi się szybciej niż trwa ugotowanie makaronu.
Jak go zrobić?
Wstawiamy makaron.
Kiedy się gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody, w której się gotował. Podajemy od razu posypane nasionami konopi i natką pietruszki.
Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem
Czy można zrobić wykwintne danie w mikrofalówce w 3 minuty? Na warsztatach gotowania z andaluzyjskimi oliwami extra virgin z szefowa kuchni z Sewilli, Amelią Gómez okazało się, że tak.
Będzie pysznie, bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba mieć trochę czasu, żeby ryba poleżała w oliwie i nie będzie bardzo tanio, bo do tego przepisu musimy mieć dobrą rybę i dobrą oliwę. I dobrą nazwę – nie mówi się ryba z mikrofalówki, tylko dorsz konfitowany w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem.
Składniki na 4 porcje:
400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości)
pół litra oliwy z oliwek
skórka starta z całej pomarańczy
3 gwiazdki anyżu
Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem
Do garnka zestrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu żaroodpornym, które można włożyć do mikrofalówki i pod przykryciem.
Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc.
Podawać np. z puree z marchwi i karmelizowaną cebulą.
Sernik na zimno z pomarańczami
Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny.
Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 150 g)
opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
2 czubate łyżki miodu
skórka z całej pomarańczy
kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika
2 czerwone pomarańcze do dekoracji
Przepis na sernik na zimno z pomarańczami
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt.
Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować pomarańczami pokrojonymi na pół plasterki i pestkami granatu, posypać płatkami chabrów.