To kolejny przepis inspirowany warsztatami Samar Khanafer dla SEKO, gdzie poznałam 100 nowych dań ze śledzia. Polecam też mojego tatara ze śledziem.
Nie sposób było wszystkiego spróbować, więc wzięłam sobie na wynos 2 rodzaje śledzi z przepisów Samar – koreczki w marynacie z wódki i śledzie z cytryną. Miks, który powstał w ten sposób nie był może planowany, ale za to był pyszny.
Postarałam się odtworzyć ten spontaniczny przepis, ale użyłam bardziej kolorowej cebuli i już ukiszonych cytryn. Polecam, żeby je sobie zrobić, albo kupić, w sklepie arabskim.
Jeśli nie masz czasu, polecam patent na błyskawiczne kiszone cytryny, który pokazała mi Samar na warsztatach.
Błyskawiczne kiszone cytryny wg. Samar Khanafer
2 cytryny kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki, obsypujemy solą i zalewamy sokiem z całej cytryny. Dodajemy laskę cynamonu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 godziny.
Jeśli masz słoik gotowych kiszonych cytryn możesz pominąć ten krok.
Składniki:
2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki
2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka
4 filety śledziowe typu matias (u mnie majtasy SEKO) pokrojone ukośnie na 4 kawałki
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu
sok z całej cytryny
kieliszek wódki
olej lub oliwa
Przygotowanie:
W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie posypujemy pieprzem i dodajemy odrobinę cynamonu. Kiedy słoik będzie pełny wlewamy sok z cytryny, wódkę i uzupełniamy olejem do wysokości słoika. Odstawiamy na dobę do schłodzenia