Mango w Indiach nazywano owocem bogów. I owocem dodającym sił, bo jest odżywczy i orzeźwiający. W Polsce dodajemy go do lodów, sałatek, burgerów, deserów czy zalewamy je galaretką, ale jest też pyszne polane sosem sojowym czy lekko posolone.
Może też być owocem zakochanych, jeśli szukacie przepisu na Walentynki.
Wcale nie jest łatwo wybrać dobre mango w sklepie, bo dużą część owocu stanowi pestka. Niektóre owoce mają kropki na skórce, zbyt szybko się psują, albo mają włókienka przerastające miąższ, które włażą pomiędzy zęby.
Ja zwykle kupuję pulpę mango. I problem z głowy. Takie mango można kupić w każdym sklepie z kuchniami świata. Moje jest z Bee.pl sklepu internetowego oferującego m.in. zdrową żywność i kosmetyki naturalne.
BURGER Z MAJONEZEM MANGO
Składniki:
Kotlety:
100 g hummusu
200 g mięsa
po 40 g orzeszków ziemnych i sezamu
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka kolendry
olej do smażenia
Surówka
150 g kapusty czerwonej
pół kalarepy – marchewki
Majonez smakowy
jajko
olej
sos Sriracha
100 ml pulpy mango
łyżka musztardy
sok z połówki cytryny
Pełny przepis Mateusza Zielonki tutaj
PRZEPIS NA DIP Z MANGO Z FRYTKAMI
Składniki:
5 ziemniaków
2 łyżki oleju
po dużej szczypcie soli, pieprzu i papryki
100 g pulpy mango z puszki
60 ml sosu sojowego
Jak przygotować frytki z dipem z mango i sosu sojowego
Ziemniaki pokroić w słupki i obtoczyć w oleju z przyprawami. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mango zmiksować z sosem sojowym i pieprzem. Kiedy frytki się zarumienią, podać je z dipem z mango.
SAŁATKA Z CZARNEGO RYŻU
Składniki:
200 g czarnego ryżu
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
majonez
łyżeczka pasty chili np. harrisy
ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony
marchewka obrana i pokrojona na plasterki
dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki
mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
koperek do dekoracji
Pełny przepis tutaj.
KIMCHI Z MANGO
Składniki
pół kilo kimchi
mango – obrane i pokrojone na kawałki
Przepis na kimchi z mango
Kimchi kroimy i mieszamy z kawałkami mango. Zostawiamy na noc w lodówce, żeby smaki się przekgryzły.
SAŁATKA Z FRIKEH, FASOLI I FETY
Składniki:
szklanka frikeh lub pęczaku – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu i odsączyć
łyżeczka harrisy
po 2 łyżki oliwy i octu jabłkowego
szczypta cynamonu i pieprzu
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów w kawałkach
dojrzałe mango pokrojone na kawałki
ogórek – obrany i pokrojony na kawałki, posolony
pół cebuli pokrojonej w piórka i osolonej
opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki
szczypiorek drobno posiekany
Pełny przepis tutaj.
MANGOBURGER
Składniki na każdą osobę:
bułka do hamburgera, przekrojona
150 g zmielonej wołowiny
czosnek przetarty przez praskę
pieprz
plasterek mango szerokości ok. 0,5 centymetra
kilka plasterków ogórka
marynowana marchewka (opcjonalnie)
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
Jak zrobić hamburgera z mango?
DESER Z JOGURTEM I CIASTECZKAMI:
Składniki:
duże, dojrzałe mango
100 g ciastek zbożowych
opakowanie jogurtu greckiego
łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji
Pełny przepis tutaj.
KOKTAJL Z MANGO I SIEMIENIEM LNIANYM
Składniki:
pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
2 gruszki
dojrzałe mango
łyżeczka kardamonu
Jak przygotować koktajl z mango?
Siemię lniane gotujemy przez 5 minut. Następnie studzimy i blendujemy wraz z pokrojonymi na kawałki owocami i kardamonem.
Partnerem zestawienia jest #bloggujezBeePL #współpraca.