Każdy dobry dzień zaczyna się od porządnego śniadania. Teraz kiedy więcej czasu spędzamy w domu, śniadania na mieście tracą na popularności. Nie musimy jednak rezygnować z porannej uczty, zwłaszcza że wiele szybkich przepisów jest proste, zdrowe i pożywne.
Takie śniadanie sprawia, że możemy cieszyć się weekendem, bo długo nie będziemy głodni.
Jakie są najlepszy przepisy na śniadanie?
Pieczony naleśnik z jagodami
Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki mleka
3 jajka
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka cukru
masło do wysmarowania miseczki
garść jagód i orzechów laskowych do przybrania po upieczeniu
syrop klonowy do dekoracji
łyżeczka masła do dekoracji
2 naczynia żaroodporne – może być 1 duże lub patelnia bez elementów plastikowych
Przepis na pieczony naleśnik z jagodami
Mleko, jajka mąkę i przyprawy miksujemy na jednolitą masę. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem i wylewamy do nich ciasto pamiętając, że brzegi wyrosną przy pieczeniu. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Od razu po wyciągnięciu zpieca dekorujemy każdy naleśnik łyżką masłą, jagodami i polewamy łyżką syropu klonowego.
Podajemy w naczyniu, w którym się piekły lub przełożone na talerz.
Croque madame
Składniki na 2 osoby:
kajzerka przekrojona na pół
masło do posmarowania
2 plasterki szynki
2 plasterki sera żółtego
sos beszamelowy (zrobiony lub kupny)
listki bazylii do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Przepis na croque madame
Połówki pieczywa smarujemy masłem i beszamelem, układamy na nich szynkę i ser. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach (góra i dół) aż ser się stopi. W tym czasie na patelni smażymy jajko sadzone. Upieczoną zapiekankę smarujemy jeszcze raz beszamelem, posypujemy pieprzem i wykładamy na każdą grzankę po jednym jajku. Dekorujemy bazylią.
Morele z mozzarellą
Składniki:
6 dojrzałych moreli
masło do smażenia
6 kulek mini mozzarelli
szczypta soli
szczypta pieprzu
listki bazylii do dekoracji
Przepis na morele z mozzarellą
Morele przekrawamy na pół, żeby wyjąć z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło.
Układamy na niej morele przekrojoną stroną do dołu.
Na upieczone, gorące połówki moreli sypiemy odrobinę soli i pieprzu, wykładamy po kulce mozzarelli i dekorujemy bazylią.
Pasta z makreli i ogórka
Składniki:
makrela obrana z ości i skóry
łyżka jogurtu naturalnego
duża szczypta soli i pieprzu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
ogórek szklarniowy – obrany
kiełki do dekoracji
pieczywo
Przepis na pastę z makreli i ogórka
Makrelę miksujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy drobno pokrojonego ogórka. Kanapki z pastą dekorujemy kiełkami.
Jajko po turecku na luzie
Składniki dla 2 osób:
5 łyżek jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 szczypty chili w płatkach lub wędzonej papryki
2 -3 łyżki masła
2 jajka
listki bazylii do dekoracji
Przepis na jajka po turecku
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem. Wykładamy na 2 talerze.
Na patelni roztapiamy masło z płatkami chili, wbijamy jajka tak, żeby usmażyły się sadzone i by żółtko pozostało płynne,
Usmażone jajka delikatnie przekładamy na talerze z jogurtem i polewamy roztopionym masłem z chili. Dekorujemy listkami bazylii
Kanapki – moje ulubione znajdziesz pod tym linkiem
Koktajl czekoladowy z fasoli
Składniki:
100 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
3 łyżki kaszy gryczanej (ugotowanej)
100 ml mleka roślinnego
3 śliwki suszone
pół szklanki malin
łyżka kakao