Najlepsze przepisy na weekendowe śniadanie

Najlepsze przepisy na weekendowe śniadanie

Każdy dobry dzień zaczyna się od porządnego śniadania. Teraz kiedy więcej czasu spędzamy w domu, śniadania na mieście tracą na popularności. Nie musimy jednak rezygnować z porannej uczty, zwłaszcza że wiele szybkich przepisów jest proste, zdrowe i pożywne.
Takie śniadanie sprawia, że możemy cieszyć się weekendem, bo długo nie będziemy głodni.


Jakie są najlepszy przepisy na śniadanie?

Pieczony naleśnik z jagodami

Pieczony naleśnik z jagodami

Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki mleka
3 jajka
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka cukru

masło do wysmarowania miseczki
garść jagód i orzechów laskowych do przybrania po upieczeniu
syrop klonowy do dekoracji
łyżeczka masła do dekoracji
2 naczynia żaroodporne – może być 1 duże lub patelnia bez elementów plastikowych

Przepis na pieczony naleśnik z jagodami

Mleko, jajka mąkę i przyprawy miksujemy na jednolitą masę. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem i wylewamy do nich ciasto pamiętając, że brzegi wyrosną przy pieczeniu. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Od razu po wyciągnięciu zpieca dekorujemy każdy naleśnik łyżką masłą, jagodami i polewamy łyżką syropu klonowego.
Podajemy w naczyniu, w którym się piekły lub przełożone na talerz.

Croque madame

Croque madame

Składniki na 2 osoby:

kajzerka przekrojona na pół
masło do posmarowania
2 plasterki szynki
2 plasterki sera żółtego
sos beszamelowy (zrobiony lub kupny)
listki bazylii do dekoracji
świeżo zmielony pieprz

Przepis na croque madame


Połówki pieczywa smarujemy masłem i beszamelem, układamy na nich szynkę i ser. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach (góra i dół) aż ser się stopi. W tym czasie na patelni smażymy jajko sadzone. Upieczoną zapiekankę smarujemy jeszcze raz beszamelem, posypujemy pieprzem i wykładamy na każdą grzankę po jednym jajku. Dekorujemy bazylią.

Morele z mozzarellą

Morele z mozzarellą

Składniki:

6 dojrzałych moreli
masło do smażenia
6 kulek mini mozzarelli
szczypta soli
szczypta pieprzu
listki bazylii do dekoracji

Przepis na morele z mozzarellą

Morele przekrawamy na pół, żeby wyjąć z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło.
Układamy na niej morele przekrojoną stroną do dołu.
Na upieczone, gorące połówki moreli sypiemy odrobinę soli i pieprzu, wykładamy po kulce mozzarelli i dekorujemy bazylią.

Pasta z makreli i ogórka

Składniki:


makrela obrana z ości i skóry
łyżka jogurtu naturalnego
duża szczypta soli i pieprzu
sok wyciśnięty z połowy cytryny

ogórek szklarniowy – obrany
kiełki do dekoracji
pieczywo

Przepis na pastę z makreli i ogórka


Makrelę miksujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy drobno pokrojonego ogórka. Kanapki z pastą dekorujemy kiełkami.

jajka po turecku

Jajko po turecku na luzie

Składniki dla 2 osób:

5 łyżek jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 szczypty chili w płatkach lub wędzonej papryki
2 -3 łyżki masła
2 jajka
listki bazylii do dekoracji

Przepis na jajka po turecku

Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem. Wykładamy na 2 talerze.
Na patelni roztapiamy masło z płatkami chili, wbijamy jajka tak, żeby usmażyły się sadzone i by żółtko pozostało płynne,
Usmażone jajka delikatnie przekładamy na talerze z jogurtem i polewamy roztopionym masłem z chili. Dekorujemy listkami bazylii

Kanapki – moje ulubione znajdziesz pod tym linkiem

koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy - przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Koktajl czekoladowy z fasoli


Składniki:


100 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
3 łyżki kaszy gryczanej (ugotowanej)
100 ml mleka roślinnego
3 śliwki suszone
pół szklanki malin
łyżka kakao

Pełen przepis tutaj


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki rokitnika z kilkoma łyżkami cukru i zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, […]