Jest kilka fajnych rzeczy wynikających z prowadzenia bloga. Dużo się gotuję i jestem na bieżąco z przemianami w polskiej kuchni. Na własne oczy widzę, że wybieramy coraz zdrowsze składniki. Mamy dostęp do dużej ilości egzotycznych produktów typu mango czy czarny ryż, które kiedyś były rzadkie a dziś są do kupienia w dyskoncie za kilka złotych. Jednocześnie pozostaje nam zamiłowanie do smaków dzieciństwa. Do sałatki z majonezem jak w domu rodzinnym. Do warzyw z puszki czy konserwowego selera ze słoika, które były przebojami w latach 90. gdy uczyliśmy się gotować.
Bardzo zmienia się natomiast to jak podajemy potrawy. Kiedyś rządziły sałatki warstwowe lub wymieszane jak w tradycyjnej sałatce jarzynowej. Dziś te same produkty układamy oddzielnie jak w hawajskiej poke bowl. Albo zabieramy do pracy w ładnym słoiku, żeby wszyscy mogli zobaczyć co dobrego mamy na lunch.
Zmieniają się też same produkty. Zamiast białego ryżu decydujemy się na pełnoziarnisty lub czarny. Zamiast całego słoika majonezu, którego kiedyś było w sałatce więcej niż warzyw, mamy go mniej i często decydujemy się na produkty light.
Ponieważ sałatki warstwowe (gdzie majonez musiał cementować warstwy warzyw i trzymać je razem) wyszły z mody, inna jest też konsystencja. Majonez jest rzadszy, bardziej kremowy. Ale smak pozostał taki jak kiedyś. Idealna sprawa do takiej trochę tradycyjnej a trochę nowoczesnej sałatki jak mój dzisiejszy obiad. To trochę tradycyjna sałatka, bo smakuje kukurydzą z puszki i majonezem. Ale tego, co zobaczyło się na Instagramie, nie można odzobaczyć, więc będzie z mango, czarnym ryżem i orzeszkami.
Składniki na 2 porcje:
200 g czarnego ryżu (np. venere lub dzikiego) – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu
puszka kukurydzy – odsączona z zalewy
słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony z zalewy
majonez
łyżeczka pasty chili np. harrisy
ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony
marchewka obrana i pokrojona na plasterki
dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki
mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
koperek do dekoracji – drobno posiekany
Przepis na sałatkę z czarnego ryżu z mango i majonezem
Ugotowany i wystudzony ryż dzielimy na pół i przekładamy do 2 miseczek (lub słoików jeśli zabieramy sałatkę jako obiad do pracy). Kukurydzę mieszamy z 2 łyżkami majonezu, pół łyżeczki harissy i przekładamy po trochu do każdej miseczki. Podobnie robimy z selerem ze słoika. Obok w każdej miseczce układamy ogórka, marchewkę i mango. Posypujemy cebulą, orzeszkami i koperkiem.