Mangoburger

Mangoburger

Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger – hamburger z mango.

Składniki na każdą osobę:
bułka do hamburgera, przekrojona
150 g zmielonej wołowiny
czosnek przetarty przez praskę
pieprz
plasterek mango szerokości ok 0,5 centymetra
kilka plasterków ogórka
marynowana marchewka (opcjonalnie)

Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki

Jak zrobić hamburgera z mango?
Wołowinę mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Formujemy kotlet o wysokości ok. centymetra.  Grillujemy ok. 5 minut z każdej strony (aż będzie przypieczony i będzie odchodził od kratki).
Mieszamy składniki sosu i smarujemy nimi bułkę (obie połówki).
Na bułce układamy upieczonego kotleta, plastry ogórka, mango i marchewkę.
Podajemy ze szparagami z grilla.


Related Posts

Najlepsze przepisy na grilla

Najlepsze przepisy na grilla

Powoli można już zacząć planować co zjemy, gdy sezon grillowy będzie w pełni. Klasyki to oczywiście hamburgery, kiełbaski i kaszanki.

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa, którą przyrządza się na specjalnej patelni. W podstawowym przepisie znajdziemy bogactwo owoców morza, warzyw oraz pysznego ryżu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *