Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger – hamburger z mango.
Składniki na każdą osobę:
bułka do hamburgera, przekrojona
150 g zmielonej wołowiny
czosnek przetarty przez praskę
pieprz
plasterek mango szerokości ok 0,5 centymetra
kilka plasterków ogórka
marynowana marchewka (opcjonalnie)
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
Jak zrobić hamburgera z mango?
Wołowinę mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Formujemy kotlet o wysokości ok. centymetra. Grillujemy ok. 5 minut z każdej strony (aż będzie przypieczony i będzie odchodził od kratki).
Mieszamy składniki sosu i smarujemy nimi bułkę (obie połówki).
Na bułce układamy upieczonego kotleta, plastry ogórka, mango i marchewkę.
Podajemy ze szparagami z grilla.